Πάσχα με «ανοιχτές» διαπεριφερειακές μετακινήσεις και testing

Πάσχα με «ανοιχτές» διαπεριφερειακές μετακινήσεις και testing

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:52 Δημιουργία 12/04/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι φαίνεται να συμφωνούν για άρση των μετακινήσεων από νομό σε νομό την περίοδο του Πάσχα - Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν το τέλος τη εβδομάδας - «Κλειδί» τα self tests

Στην εκπόνηση ενός σχεδίου για τις ημέρες του Πάσχα έχουν επικεντρωθεί πλέον κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η παράταση στην επιβολή των περιοριστικών μέτρων όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, η κυβέρνηση - εφόσον δεν υπάρξει δραματική αλλαγή στα επιδημιολογικά στοιχεία - εκφράζει την επιθυμία να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς θεωρείται δύσκολο και επίπονο για την ψυχολογία των πολιτών η διατήρηση της απαγόρευσης που ισχύει ούτως η άλλως εδώ και πολλούς μήνες.

Δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που θεωρούν πιο ασφαλή την μετακίνηση στην περιφέρεια, όπου οι πολίτες θα κινούνται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, παρά την παραμονή στα αστικά κέντρα, όπου είναι πιθανόν να υπάρξουν πολλές συγκεντρώσεις σε σπίτια. Την ίδια «γραμμή» φαίνεται να έχει και η πλειοψηφία στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αλλά οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εάν τελικά επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, τότε αυτό θα γίνει με προϋπόθεση τα αυτό-διαγνωστικά τεστ, αλλά και με ισχυρές συστάσεις για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Η εστίαση είναι βέβαιο πλέον ότι θα μείνει κλειστή την περίοδο του Πάσχα, γεγονός που θα βοηθήσει στην τήρηση των αποστάσεων.

Δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες, είναι ο τρόπος λειτουργίας των εκκλησιών. Ο πρωθυπουργός έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και φαίνεται ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας για ανοιχτούς ναούς τις ημέρες του Πάσχα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, οι ιερείς θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν - με ευθύνη των κατά τόπους μητροπόλεων - αυτό-διαγνωστικά τεστ, ενώ όπως συνέβη και τα Χριστούγεννα, ο αριθμός των πολιτών εντός των εκκλησιών θα είναι ανάλογος με τα τετραγωνικά του ιερού ναού. Επίσης, με ευθύνη των ιερέων θα γίνονται ισχυρές συστάσεις στους πολίτες, που θα βρίσκονται στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών.

Σήμερα, Δευτέρα η επαναλειτουργία της δια ζώσης διδασκαλίας στα λύκεια ολόκληρης της χώρας αποτελεί ένα σημαντικό crash test για την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους, καθώς για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται ως ασπίδα τα αυτό- διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι αργά χθες τη νύχτα, 37.379 μαθητές ήταν αρνητικοί στα τεστ και 95 θετικοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, θετικά τεστ εντοπίστηκαν σε 98 εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό των σχολείων και αρνητικά τεστ 18430. Με τα τεστ εντοπίστηκαν 193 μη συμπτωματικοί δυνητικά νοσούντες, που θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και σε κάθε περίπτωση να μην επιστρέψουν στις 1350 σχολικές μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε