Προσεχτικά «βήματα» και μηνύματα στο δρόμο για το Πάσχα

Προσεχτικά «βήματα» και μηνύματα στο δρόμο για το Πάσχα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:37 Δημιουργία 15/04/21, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε χαμηλούς τόνους για τη στρατηγική ενόψει Πάσχα «έδειξε» ο πρωθυπουργός - Με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα οι αποφάσεις - Καμία ανακοίνωση πριν το Σάββατο του Λαζάρου - Στη «μάχη» τα self tests σε κρίσιμους επαγγελματικούς κλάδους

«Φρένο» στα κάθε λογής σενάρια που κυκλοφορούν σχετικά με το Πάσχα και τις απαγορεύσεις που θα ισχύουν ή θα καταργηθούν, βάζει ο πρωθυπουργός, πιστοποιώντας την απόφασή του να προχωρήσει με προσεκτικά βήματα σε αυτή την χρονική συγκυρία και σίγουρα μέχρι να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό πολιτών, γεγονός που θα αποτελέσει την ασπίδα της ανόσιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν λίγο πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα και από τις εισηγήσεις που θα κάνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένονται ανακοινώσεις πριν από το Σάββατο του Λαζάρου και είναι σαφές πως στις αποφάσεις θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο το «όπλο» των αυτό - διαγνωστικών τεστ που ήδη υπάρχουν στα φαρμακεία, ενώ η διενέργειά τους θα γίνει υποχρεωτική για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι «στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα, αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι». Ζήτησε «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται». «Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν πλέον πολλοί σύμμαχοι στην καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά προειδοποίησε ότι «βαδίζουμε όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας». «Έχουμε» - πρόσθεσε - «τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση». «Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω», συμπλήρωσε.

Στην συνεδρίαση της ΚΟ ετέθησαν και αλλά θέματα με πρώτο (μετά την πανδημία) το εργασιακό νομοσχέδιο, που εισέρχεται προς συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής και αμέσως μετά το Πάσχα θα εισαχθεί στην ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση. «Η κυβέρνηση» - τόνισε ο πρωθυπουργός -« με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου».

Πρόκειται, όπως είπε, «για το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία».

Αν σου άρεσε κάνε