Στην Άγκυρα ο Ν. Δένδιας: «Μικρό καλάθι» με φόντο το τουρκικό «παραλήρημα»

Στην Άγκυρα ο Ν. Δένδιας: «Μικρό καλάθι» με φόντο το τουρκικό «παραλήρημα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:57 Δημιουργία 15/04/21, 08:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνάντηση και με Ερντογάν πριν το ραντεβού με Τσαβούσογλου - Χαμηλά ο πήχης προσδοκιών εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων από την Άγκυρα - Η βασική θέση της Αθήνας και ο κομβικός ρόλος του ψευδομνημονίου με τη Λιβύη

Σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία στο διπλωματικό «μέτωπο» πραγματοποιείται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ενώ εντείνονται οι διεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί και με τον Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από αίτημα του Τούρκου προέδρου, πριν το καθορισμένο τετ-α-τετ με τον ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, ενώ στο τέλος του μήνα θα γίνει στη Γενεύη άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό.

Η Αθήνα κρατά χαμηλά τον πήχη προσδοκιών όσον αφορά τις συναντήσεις. Η αλλοπρόσαλλη τακτική της Άγκυρας, τα πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει ο Ταγίπ Ερντογάν με τη Δύση, καθώς και τα οξύτατα εσωτερικά του προβλήματα, δεν προκαλούν την αίσθηση της ασφάλειας ως προς την στρατηγική στόχευση της γειτονικής μας χώρας.

Πάντως, η Ελλάδα που έχει ισχυροποιήσει τη σχέση της με τις ΗΠΑ μετά και την πολιτική αλλαγή και τη σημαντική διαφοροποίηση στην εξωτερική πολιτική Μπάιντεν, ενώ ταυτόχρονα έχει οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες και εντός της ΕΕ, συνομιλεί με την Τουρκία από θέση ισχύος.

Βασική θέση της χώρας μας, την οποία θα επαναλάβει ρητά ο κ. Δένδιας, είναι πως η οποιαδήποτε πρόοδος στη σχέση των δύο χωρών, καθώς και στη σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία, περνά μέσα από την αποκλιμάκωση των προκλήσεων και της επιθετικής ρητορικής της γείτονος.

Κομβικό σημείο για την πορεία των σχέσεων των δύο χωρών είναι πλέον και το ψευδομνημόνιο, που υπέγραψε ο Ερντογάν με την προηγούμενη κυβέρνησης της Τρίπολης. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης φαίνεται να επανεξετάζει τη στάση της χώρας του, καθώς βλέπει ότι απέναντι στο ψευδομνημόνιο με την Τουρκία βρίσκονται πλέον, εκτός της Ελλάδας, και η Ιταλία και η Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της Τουρκίας δεν είναι η ίδια, όπως ήταν την περίοδο Τραμπ, ενώ ταυτόχρονα ο ρόλος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένος, κάτι που πιστοποιείται από τις τοποθετήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των κκ. Δένδια και Τσαβούσογλου στην Άγκυρα θα εξεταστούν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Αν σου άρεσε κάνε