Οριζόντιος εμβολιασμός σε νησιά έως 10.000 κατοίκων

Οριζόντιος εμβολιασμός σε νησιά έως 10.000 κατοίκων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:26 Δημιουργία 15/04/21, 14:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το σχέδιο υλοποιείται ήδη στα νησιά με έως 5.000 κατοίκους - Ποιες ομάδες παίρνουν σειρά για ραντεβού εμβολιασμού - Σταδιακή μείωση της θετικότητας, αλλά η ισορροπία παραμένει εύθραυστη, τόνισε η Αρ. Πελώνη

Οριζόντιο εμβολιασμό στα νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους προβλέπει η κυβερνητική στρατηγική, με την Αριστοτελία Πελώνη να επιβεβαιώνει το σχετικό σχέδιο.

Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός για οριζόντιο εμβολιασμό όσων κατοίκων το επιθυμούν σε νησιά μέχρι 5.000 κατοίκων. «Προχωρούν και στα νησιά έως 10.000 κατοίκους», πρόσθεσε η ίδια.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται. Παρατηρείται, ωστόσο, στις περισσότερες Περιφέρειες μια σταθεροποίηση και τάση μείωσης των κρουσμάτων», σημείωσε η κυρία Πελώνη.

«Προφανώς όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται. Το σημαντικό είναι η θετικότητα που διαπιστώνεται. Και η θετικότητα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταδιακή μείωση. Είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά η ισορροπία παραμένει εύθραυστη», σημείωσε.

Όπως είπε η κυρία Πελώνη, «έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Σύμμαχοί είναι ο καιρός, τα εμβόλια και τα εκατομμύρια τεστ που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Αντίπαλος είναι η κούραση που φέρνει αδικαιολόγητη χαλάρωση απέναντι σε ένα ιό που εξακολουθεί να παραμονεύει».

Για τους εμβολιασμούς, τόνισε ότι «ήδη, εμβολιάζονται οι 60 ετών και άνω και προχωράμε σε μικρότερες ηλικίες. Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας -περίπου 800.000- ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών. Σημειώνεται ότι μετά την επίσπευση της παράδοσης στην Ε.Ε. 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο, η χώρα μας θα προμηθευτεί επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη το γεγονός ότι χθες το Coreper -οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε.- κατέληξαν σε κοινό κείμενο για την εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. Η απόφαση, όπως είναι γνωστό, είχε ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την καθοριστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανέπτυξε τη σχετική πρόταση».

Ερωτηθείσα για τις προσδοκίες της kυβέρνησης από τις σημερινές συναντήσεις του κ. Δένδια με τους κ. Ερντογάν και Τσαβούσογλου, απάντησε: «Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκουμε δημιουργία καλού κλίματος, θα προβάλουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο χωρίς προκλήσεις και στη βάση του διεθνούς δικαίου». Για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, είπε: «Πηγαίνουμε βήμα βήμα, εμπεδώνουμε το καλό κλίμα, με απουσία εντάσεων σε λόγια και πράξεις. Μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Aναφορικά με δικές της παλαιότερες αναρτήσεις που ασκούσε κριτική σε σημερινούς υπουργούς της Κυβέρνησης, η κυρία Πελώνη σχολίασε: «Για ποιο πράγμα εγκαλούμαι; Επειδή σχολίαζα σχεδόν 10 χρόνια πριν, σε άλλο πλαίσιο, με την ιδιότητα της δημοσιογράφου; Ή εγκαλούμαι επειδή δεν έσβησα τα tweets, όπως έκαναν άλλοι που μπήκαν στην πολιτική; Η τακτική των τυμβωρύχων του διαδικτύου είναι φτηνή τακτική που δείχνει την απελπισία κάποιων».

Για το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, η κυρία Πελώνη τόνισε πως «θα ακούσουμε τους ειδικούς και όταν έρθει η ώρα θα αποφασίσουμε τι θα γίνει».

Επίσης, χαρακτήρισε «μείζον πολιτικό ζήτημα» τις καταγγελίες του Κοντονή, τη σιωπή του κ. Τσίπρα και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποδομήσει τον πρώην υπουργό.

Αν σου άρεσε κάνε