Πρόσκληση Δένδια σε Τσαβούσογλου να έρθει στην Ελλάδα

Πρόσκληση Δένδια σε Τσαβούσογλου να έρθει στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:57 Δημιουργία 16/04/21, 20:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

«Αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες, όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε ο υπουργός.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στους τρόπους περαιτέρω συνεργασίας που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με αρχή αυτόν της ενέργειας. «Υπογραμμίσαμε τη σημασία του αγωγού East Med και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν ακόμη θέματα ψηφιακής πολιτικής, τουρισμού, άμυνας, καθώς και προετοιμασίας για την μετά-πανδημία εποχή.

«Όπως έχω πει επανειλημμένα, τα σχέδια συνεργασιών μας είναι ανοικτά προς όλους, με δεδομένο ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες που μόλις ανέδειξα», τόνισε.

«Εν όψει της διεξαγωγής των εκλογών, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται επί λιβυκού εδάφους. Κι αυτή είναι μια θέση που όλοι μας υποστηρίζουμε», ανέφερε ο υπουργός σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη, που επίσης τέθηκαν επί τάπητος.

«Επανέλαβα ότι κάθε πλευρά έχει τις δικές της απόψεις, που άλλωστε δηλώθηκε ξεκάθαρα στη συνέντευξη Τύπου που ίσως πολλοί από εσάς είδατε. Θα ήθελα ωστόσο να υπογραμμίσω τη δέσμευση της κυβέρνησης, τη οποίας ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αναζήτηση θετικής ατζέντας στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, με έναρξη από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Άγκυρα, η ελληνική πλευρά υπέβαλε μια σειρά προτάσεων σε αυτό το πλαίσιο, όπως έπραξε και η τουρκική πλευρά», σχολίασε σχετικά με τη χθεσινή του επίσκεψη στην Άγκυρα.

Κλείνοντας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, απηύθυνε πρόσκληση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφτεί τη χώρα μας ενώ ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για τις παραγωγικές συνομιλίες και ειδικότερα τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, για την άψογη, όπως την χαρακτήρισε, φιλοξενία στην Πάφο.

Αν σου άρεσε κάνε