«Έρχονται» μέτρα στήριξης για μεσαία τάξη και νέους

«Έρχονται» μέτρα στήριξης για μεσαία τάξη και νέους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:52 Δημιουργία 05/05/21, 08:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Έτοιμος ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει σημαντικά μέτρα αμέσως μόλις ελεγχθεί η πανδημία και τα ποσοστά των εμβολιασμών ανέβουν σε ικανοποιητικά επίπεδα

Με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία των εμβολιασμών και στο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 του μηνός, η κυβέρνηση εστιάζει πλέον όλη της την προσοχή στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Η μεσαία τάξη και οι νέοι είναι οι δυο μεγάλες κοινωνικές ομάδες, που θα υποστηριχθούν με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς αποτελεί κοινή πεποίθηση στο υπουργικό συμβούλιο ότι το τέλος ή έστω ο έλεγχος της πανδημίας δεν θα σημάνει αυτομάτως την έναρξη της ανάπτυξης και της οικονομικής ευρωστίας σημαντικών κοινωνικών στρωμάτων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ανακοινώσει σημαντικά μέτρα αμέσως μόλις ελεγχθεί η πανδημία και τα ποσοστά των εμβολιασμών ανέβουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η χώρα θα έχει μια καλή τουριστική χρονιά.

Είναι σαφές ότι για την κυβέρνηση σημαντικό ρόλο θα παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης και το σχέδιο για την απορρόφηση των σημαντικών κονδυλίων, που είναι ήδη έτοιμο προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 57 δισ. των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στο 2021, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία, που μέσα στον Μάιο θα αρχίσει να παίρνει μπροστά, σηματοδοτώντας, με βάση τις προβλέψεις της κυβέρνησης, «σημαντική ανάκαμψη για φέτος και ακόμη μεγαλύτερη και δυναμικότερη την επόμενη χρονιά».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι με την υποβολή του ελληνικού Σχεδίου στην Κομισιόν έγινε μόνο το πρώτο – αποφασιστικό, ωστόσο, βήμα. «Τώρα ακολουθεί το ακόμα δυσκολότερο έργο της απορρόφησης των τεράστιων πόρων του Ταμείου, που θα επιτρέψει στη χώρα να πραγματοποιήσει όχι απλώς μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά να μπει σε μια μόνιμη μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας», επισημαίνουν.

Το πλέον αξιοσημείωτο στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι ότι επιτρέπει στην κυβέρνηση από την επομένη της κατάθεσής του να ξεκινήσει τα έργα και τις επενδύσεις, που έχουν ενταχθεί σε αυτό με εγχώριους πόρους, μέχρι να φτάσουν τα χρήματα του Ταμείου που θα εισρεύσουν αμέσως μετά την επίσημη ευρωπαϊκή έγκριση, κάτι που προβλέπεται θεσμικά να γίνει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση θέλει μέσα στον Μάιο να κλείσει το εργασιακό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, μια πρωτοβουλία που συναντά ήδη σκληρές αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το μπρα ντε φερ κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί στη Βουλή με την είσοδο του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το εργασιακό θα αποτελεί νόμο του κράτους μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

Αν σου άρεσε κάνε