Στο «συρτάρι» προς το παρόν τα προνόμια για τους εμβολιασμένους

Στο «συρτάρι» προς το παρόν τα προνόμια για τους εμβολιασμένους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:55 Δημιουργία 17/05/21, 07:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί ο μίσος ελληνικός πληθυσμός και κατά συνέπεια, μπορούν αμέσως μετά να συζητηθούν τα πάντα

«Όχι» στην εξαίρεση των μασκών για τους εμβολιασμένους και «όχι» στον διαχωρισμό των πολιτών μεταξύ εμβολισμένων και μη λένε επί του παρόντος κυβέρνηση και Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Τα θέματα αυτά έχουν τεθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά κοινή βούληση και των δυο πλευρών είναι να μην αλλάξει τίποτε μέχρι να ανεβεί σημαντικά το επίπεδο της ανόσιας του πληθυσμού.

Τα βήματα, όπως τονίζουν στο Xrimaonline.gr μέλη της Επιτροπής, θα είναι εξαιρετικά προσεκτικά με δεδομένο μάλιστα το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων, γεγονός που από μόνο του εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστική συζήτηση για τις μάσκες θα γίνει από το φθινόπωρο και εφόσον έχει προχωρήσει με απόλυτο τρόπο η επιχείρηση εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί ο μίσος ελληνικός πληθυσμός και κατά συνέπεια, μπορούν αμέσως μετά να συζητηθούν τα πάντα.

Σε ό,τι αφορά τα προνόμια στους εμβολιασμένους (η είσοδος σε κλειστούς χώρους με την επίδειξη του σχετικού πιστοποιητικού) παρά το ότι υπήρξε σχετική εισήγηση και από μέλη της κυβέρνησης, τελικά δεν προκρίθηκε με δεδομένο ότι σημαντικά τμήματα της κοινωνίας, όπως είναι οι ηλικίες 30-44 ετών δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε όλη την παλέτα των εμβολίων, γεγονός που επηρεάζει μέχρι στιγμής την πορεία των εμβολιασμών. Αυτό θα αλλάξει μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες καθώς και για αυτές τις ηλικίες θα ανοίξουν οι πλατφόρμες και για τα υπόλοιπα εμβόλια, πλην της Astra Zeneca που ισχύει μέχρι σήμερα. Μόλις αυτό γίνει, τότε ίσως δοθεί κάποια μεγαλύτερη δυνατότητα ως κίνητρο εμβολιασμού σε αυτούς που έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις ή έχουν κάνει το μονοδοσικο της Johnson & Johnson.

Αυτή την ώρα, αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι να συνεχιστεί με την ίδια ένταση το «ράλι» του εμβολιασμού και ταυτόχρονα να μην υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα προσωπικής υγιεινής και στην τήρηση των πρωτοκόλλων που συνοδεύουν το άνοιγμα της εστίασης και των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας.

Για το λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ θα ενταθεί και η αστυνόμευση σε πλατείες και άλση μεγάλων πόλεων, προκειμένου να αποφευχθούν τα κορονο- πάρτι.

Στο επίπεδο των δραστηριοτήτων, μετά το λιανεμπόριο, την εστίαση, τα μουσεία, σήμερα ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στα τέλη του μήνα τα γυμναστήρια, ενώ άμεσα θα εκδοθούν υγειονομικά πρωτόκολλα για τις παιδικές κατασκηνώσεις και τον τουρισμό με μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Αν σου άρεσε κάνε