stayros-kontonis-kommounismos-nazismos-esthonia

Βουλή(Live): «Mπαρούτι» και «αντάρτικο» για την αλλαγή φύλου από τα 15

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 09/10/17, 14:47
Της Βούλας Μαλαίνου

Ίσως και να πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο-επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-, που έχει ξεσηκώσει μεγάλες εσωκομματικές «θύελλες»!Ο λόγος για το νομοσχέδιο Αλλαγής Φύλου, το οποίο έχει προκαλέσει συν τοις άλλοις «σύγκρυο» στο Μέγαρο Μαξίμου, που αν και προχωρεί σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, με το «βλέμμα» στο «αντάρτικο», εντούτοις δεν παίρνει πίσω τη διάταξη για το ηλικιακό έτος-15 έτη-από όταν προβλέπεται πως θα μπορεί να κατατίθεται το σχετικό αίτημα.

Είναι όμως η ηλικία-κυρίως-για την οποία εγείρουν ενστάσεις οι «σύντροφοι» Συριζαίοι, αλλά και βουλευτές του κυβερνητικού εταίρου. Οι «τριγμοί» στους «153» είναι εμφανείς στη συζήτηση, που διεξάγεται αυτή την ώρα στη Βουλή. Τέτοιοι δε δεν είχαν σημειωθεί ούτε κατά την ψηφοφορία για το μνημόνιο της «πρώτη φορά Αριστεράς»!

Αναμφίβολα, η κυβέρνηση φέρεται να φοβάται περισσότερο την «ιδεολογική» παρά τη δημοσιονομική ατζέντα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σημειώνεται, πάντως, πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έναρξη της γ’ αξιολόγησης. Στις 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, καταφτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και τότε αναμένεται νέος γύρος εσωκομματικής αντιπαράθεσης, δεδομένου ότι επί «τάπητος» θα τεθεί το κοινωνικό πακέτο, θίγοντας τις σχέσεις της Κουμουνδούρου με βασικούς της ψηφοφόρους, συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.

Όπως έγραφε νωρίτερα το «XRIMAONLINE.GR», ο Σταύρος Κοντονής είχε… κλειστή σύσκεψη με τους διαφωνούντες ως προς τα νομοσχέδια Αλλαγής Φύλου και «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης». Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε μία νομοτεχνική βελτίωση, η οποία προβλέπει την εξειδίκευση του επιστημονικού οργάνου, που θα εξετάζει τους ανήλικους που επιθυμούν να κάνουν αλλαγή-διόρθωση φύλου, έτσι ώστε να κάμψει τις αντιρρήσεις ως προς 15 έτος. 

Ειδικότερα, «στην παρ. 2 του άρθρου 3 η φράση «ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου» απαλείφεται και αντικαθίσταται από την φράση: «διεπιστημονικής επιτροπής που συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Υγείας για 2 έτη στην οποία μετέχουν α) ένας παιδοψυχίατρος β) ένας ψυχίατρος γ) ένας ενδοκρινολόγος δ) ένας παιδοχειρουργός ε) ένας ψυχολόγος και στ) ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ζήτημα». 

Η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων από τον κ. Κοντονή, ωστόσο, δεν φαίνεται να έπεισε τους «συντρόφους», οι οποίοι μάλιστα κατηγόρησαν τον υπουργό πως έπραξε, δίχως πρώτα να ενημερώσει την Κουμουνδούρου.

Η κόντρα Μαξίμου-Κουμουνδούρου κρατά από το περασμένο καλοκαίρι, όταν μάλιστα οι «53» ζήτησαν ανασχηματισμό, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στην επικοινωνία με την Ηρώδου Αττικού. Πάνω δε στη συγκεκριμένη εσωκομματική «γραμμή» που χωρίζει τους «53» από τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , φαίνεται πως θα γίνουν και οι σφοδρές «συντροφικές» συγκρούσεις, όταν έρθει η ώρα να αναμετρηθούν για την έδρα της εκλογικής τους περιφέρειας. Εδώ βέβαια θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως επικεφαλής των «53» είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με χθεσινό του άρθρο στην «Καθημερινή» επαναφέρει το «αφήγημα» του πολιτικού «πολέμου» σε βάρος της κυβέρνησης, αυτή τη φορά με επίθεση κατά όσων δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν το ν/σ για την αλλαγή φύλου.

«Οι διαφωνούντες»

Δημήτρης Καμμένος και Κώστας Κατσίκης είναι δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, που έχουν εγείρει ενστάσεις για τα περί «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρείχε πρόσφατα στήριξη στον πρόεδρό τους τόσο για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Γιανουσάκη όσο και για το «χρυσό» του ταξίδι στο Λονδίνο, από όπου κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του ιδίου και της συζύγου του στη… ρουλέτα, ενώ η Guardian αποκάλυψε πόσο ακριβό και ξακουστό είναι το ξενοδοχείο, όπου διείμεινε το ζεύγος.

Νίνα Κασιμάτη και Γεωργία Γεννιά έχουν μιλήσει έως και για «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου.

Υπενθυμίζεται ακόμη πως η κυρία Γεννιά, σε συνέντευξή της στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» σημείωσε χαρακτηριστικά: «θεωρώ ότι υπάρχει προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου και ότι τέτοια σχέδια νόμου θα πρέπει να ψηφίζονται κατά συνείδηση. Ακόμη είναι σε εκκρεμότητα το θέμα της ηλικίας και για μένα το 15ο έτος είναι κόκκινη γραμμή».

Ακόμη, με την έναρξη της συζήτησης  ο βουλευτής του Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιάννακης σημείωσε σε σχετική επιστολή του πως είναι αντίθετος με «την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15» και κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την εν λόγω διάταξη.

Υπερψηφίζει η ΔΗΣΥ

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Κώστας Μπαργιώτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπαργιώτας δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι η ΔΗΣΥ από πριν λίγο καιρό είχε τονίσει ότι σε περίπτωση που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καταψηφίζουν νομοσχέδια, θα καταψηφίζει και η ΔΗΣΥ, ακόμη κι αν πρόκειται για νομοσχέδια τα οποία πιστεύει ιδεολογικά και κανονικά θα υπερψήφιζε.

Καταψηφίζει το ΚΚΕ

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο εισηγητής του κόμματος, Γιάννης Δελλής σημείωσε πως «εάν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους». Όπως σημείωσε, το κόμμα του αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός διεμφυλικού ατόμου για αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα για τις περιπτώσεις εκείνες που για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους ένα άτομο βιώνει έντονη εσωτερική σύγκρουση.

«Αυτή, όμως, η ατομική επιλογή χρειάζεται να βασίζεται σε αντικειμενικά, επιστημονικά κριτήρια, γιατί για να μπορέσει ένα διεμφυλικό άτομο να αντιμετωπίσει αυτήν τη ασυμβατότητα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, χρειάζεται να έχει γνώση όλων των παραμέτρων και όλων των συνεπειών που συνοδεύουν την ατομική του απόφαση και αυτή η γνώση πρέπει να έρθει με επιστημονική και κοινωνική στήριξη και δεν αρκεί η ατομική εμπειρία. Δηλαδή χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητη, φυσικά, η ιατρική επέμβαση. Αυτή είναι η θέση μας» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εξήγησε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Η πρόταση της ΝΔ

Όσον αφορά το «μέτωπο» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το «xrimaonline.gr» με δικό του ρεπορτάζ σας έχει αποκαλύψει τη στάση, που θα τηρήσει η ΝΔ.

Το κόμμα του Κυριάκου Μηστοατάκη θα πει «όχι» στην αλλαγή φύλου, έτσι όπως η κυβέρνηση επιχειρεί να την προωθήσει, και σήμερα ετοιμάζεται να καταθέσει τη δική της πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από σειρά συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πειραιώς αποφασίστηκε ο Μάκης Βορίδης να είναι εκείνος, που θα επεξεργαστεί τη σχετική πρόταση και η οποία θα περιλαμβάνει :

 


  1. Την γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής από ιατρούς ψυχολόγους, ως προϋπόθεση για τη δήλωση αλλαγής φύλου

  2. Την καθιέρωση του 18ου έτους, ως του χαμηλότερου όριου ηλικίας για την υποβολή του σχετικού αιτήματος

  3. Την απαγόρευση νέας αλλαγής φύλου

  4. Την απαγόρευση υιοθεσίας παιδιού από ζευγάρια που εχουν προχωρήσει στην αλλαγή φύλου. Όπως τονίζουν στο xrimaonline.gr πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν αυτή δεν γίνει αποδεκτή από την πλευρά της κυβέρνησης, τότε η γαλάζια παράταξη θα καταψηφίσει τη διάταξη, που εισηγείται η πλειοψηφία.


 

 

Αν σου άρεσε κάνε