giannis-maniatis

Μανιάτης: Νέα Παράταξη, χωρίς νέα ηγεσία δεν γίνεται

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 15/10/17, 11:58

«Είμαι υποψήφιος, γιατί θέλω να τιμήσω από την υψηλότερη θέση ευθύνης, τις ίδιες αξίες και αρχές, τις αρχές του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης και να προσφέρω στην πατρίδα μας», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς Γιάννης Μανιάτης, ενώ ισχυρίζεται ότι «το νέο κόμμα χρειάζεται νέα ηγεσία»

Ο κ. Μανιάτης τονίζει ότι «νέα παράταξη, χωρίς νέα ηγεσία δεν γίνεται. Χωρίς νέες αντιλήψεις δεν γίνεται». Αντικρούει την κριτική ότι η συγκεκριμένη άποψη του δεν βοηθάει στην ενότητα της παράταξης, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή ηγεσίας δεν δημιουργεί θέμα ενότητας για την επόμενη μέρα. «Το 2015 ήμουν ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Σοσιαλδημοκρατίας που κατέληξε στη δημιουργία της ΔΗΣΥ. Έχω υπηρετήσει την πράξη την ενότητα», αναφέρει.

Δεσμεύεται να συνδράμει ουσιαστικά για ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία, συμμετοχικό, με ουσιαστική αποκεντρωμένη λειτουργία και 13 περιφερειακές οργανώσεις,

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται σύγχρονο εθνικό αφήγημα, της παραγωγικής Ελλάδας, με πρωταγωνιστή την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, τη νέα προοδευτική παράταξη, καταθέτοντας συνεκτική προγραμματική πρόταση, ενώ δηλώνει ότι είναι απέναντι τόσο στον «αγοραίο νεοφιλελευθερισμό» του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και τον «δημαγωγικό κρατικισμό» του Αλέξη Τσίπρα.

Η συνέντευξη του Γιάννη Μανιάτη στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει ως εξής:

Ερ. «Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία - Παραγωγική Ελλάδα», είναι ο τίτλος του προγράμματος που παρουσιάσατε πριν λίγες μέρες , κύριε Μανιάτη. Ποιους άξονες και προτεραιότητες περιλαμβάνει επιγραμματικά;

Απ. Όλοι συνομολογούμε πως μόνο ένα νέο παραγωγικό μοντέλο θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση, στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και τελικά στην ευημερία. Πιστεύω πως η στρατηγική λύση-κλειδί είναι η συστηματική στροφή της χώρας σε νέες πηγές πλούτου για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική και εθνικά επαρκής. Σε μία νέα φιλοσοφία, αντίληψη και στρατηγική.

Η προγραμματική μου πρόταση περιλαμβάνει τέσσερις νέες πηγές εθνικού πλούτου.

1) Εθνικά κοιτάσματα Υδρογονανθράκων, που τις επόμενες δεκαετίες θα συνεισφέρουν 2 δισ. ευρώ/χρόνο στο εθνικό Ασφαλιστικό Σύστημα και μαζί με τη συνολικότερη ενεργειακή μας πολιτική και οικονομική διπλωματία, θα αναβαθμίσουν γεωπολιτικά και οικονομικά τη χώρα.
2) Κατάργηση του υπερταμείου αποικιοκρατίας και μετεξέλιξή του σε Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, που προσελκύει 150 δισ. επενδύσεις σε βάθος δεκαετίας και δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας,
3) Επιτελικό κράτος Project Manager, με αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, διοίκηση με ανταμοιβή/bonus και πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καινοτόμο που εξοικονομεί 1 δισ. ευρώ/χρόνο.
4) Νέα γενιά που εκπαιδεύεται σε ένα απελευθερωμένο, ανταγωνιστικό δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την κοινωνία και την αγορά και μετασχηματίζεται σε Διεθνές Κέντρο Ξενόγλωσσων Σπουδών, αυξάνει κατά 2% το ΑΕΠ και δίνει προοπτική κι ελπίδα. Η νέα γενιά που εξασφαλίζει την απασχόληση μέσα από τη στήριξή της δικής της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας με μηδενισμό ΦΠΑ για 3 χρόνια και για έσοδα ως 50.000 ευρώ, με ταυτόχρονη απαλλαγή για 3 χρόνια από τις συνταξιοδοτικές εισφορές, κ.ά.

Για να σας δώσω ένα μέτρο για το πόσο είναι εφικτές και αποτελεσματικές οι προτάσεις μου -αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση-, σας λέω ότι μέσα σε 1,5 χρόνο ως υπουργός Περιβάλλοντος αδειοδότησα 105 μεγάλες επενδύσεις προϋπολογισμού 6,1 δισ. ευρώ. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα προσωπικά να απαντήσει: Μέσα στα 2,5 χρόνια που κυβερνά τη χώρα, πόσες νέες επενδύσεις αδειοδότησε ο ίδιος και οι υπουργοί του; Καμία.

Καταθέτω επίσης την πρότασή μου για τις 10+1 μεγάλες πολιτικές προτεραιότητες της χώρας, που αφορούν στους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια, τη φορολογία και το ασφαλιστικό, την υγεία, τη δημογραφική συρρίκνωση της χώρας, την ανεργία κι επιχειρηματικότητα για νέους και μακροχρόνια άνεργους, το πλέγμα ασφάλειας για εργαζόμενους και συνταξιούχους από τη φτώχεια, την άμεση ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την «πράσινη» οικοδομή, την αυτοδιοίκηση και το πολιτικό σύστημα.

Ενδεικτικά σας αναφέρω:
* κανένας πλειστηριασμός Α΄ κατοικίας, ιδιοκτητών μεσαίων, χαμηλών στρωμάτων.
* κόκκινα δάνεια: δικαίωμα πρώτης προτίμησης στο δανειολήπτη, εξατομίκευση δανείου με βάση τις δυνατότητές του.
* φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές αθροιστικά δεν θα ξεπερνούν το 50% του εισοδήματος (αφορά αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες).
* δίκτυο ολοήμερων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών όπως και δημοτικών σχολείων για να αντιμετωπισθεί η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας. Λέω όχι στην Ελλάδα που κινδυνεύει να συρρικνωθεί στα 8.500.000 σε λίγα χρόνια. Πλήρης και κατά προτεραιότητα στήριξη της ελληνικής οικογένειας, από τη μονογονεϊκή, μέχρι την πολύτεκνη.
* ανεργία-απασχόληση: η μισθολογική δαπάνη για κάθε επιπλέον θέση εργασίας να υπολογίζεται ως «έξοδο» και να εκπίπτει με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.
* πλέγμα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους από τη φτώχεια.
* άμεση ενίσχυση επιχειρηματικότητας.
* «πράσινη οικοδομή»: φοροαπαλλαγή για όλες τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας έως 15.000 ευρώ για τα 7.000.000 κτίρια και διαμερίσματα της χώρας. Δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στην ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση έως 500 ευρώ κάθε χρόνο στη μέση οικογένεια, από λιγότερες δαπάνες θέρμανσης.
* ενίσχυση αποκέντρωσης- αυτοδιοίκησης: μεταφορά στην αυτοδιοίκηση του ΕΝΦΙΑ και φόρων ακινήτων. Η αυτοδιοίκηση ασκεί όλες τις αρμοδιότητες πρωτοβάθμιας υγείας και παιδείας, με πλήρη μεταφορά των αναγκαίων πόρων.
* πολιτικό σύστημα: κατάργηση προνομίων (ευθύνη υπουργών, ασυλία) εξάντληση τετραετίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ψήφο στους αποδήμους, απεξάρτηση εκλογής ΠτΔ από βουλευτικές εκλογές.

Ερ. Τον «σκόπελο» των δανειστών πώς θα τον παρακάμψετε; Ειδικά για το Υπερταμείο για το οποίο προτείνετε τη κατάργησή του;

Απ Κατ΄ αρχήν να θυμίσω ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν δέχτηκε να υπογράψει τους όρους για το Υπερταμείο. O ΣΥΡΙΖΑ με τη συμφωνία που υπέγραψε έθεσε υπό επιτροπεία τη χώρα μέχρι το 2060. Αυτό δε μπορεί να γίνει ανεκτό, πρέπει να επιστραφεί στους Έλληνες η περιουσία της χώρας τους. Οι απαράδεκτοι όροι αυτής της συμφωνίας επιβλήθηκαν από τους εταίρους κυρίως εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης τους έναντι του κ. Τσίπρα. Εμείς πιστεύουμε στη συνέχεια του κράτους, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, αλλά αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη με τους εταίρους θα πετύχουμε την επαναδιαπραγμάτευση. 'Αλλωστε αυτό που φέρνω ως πολιτική πρόταση, είναι η αξιοπιστία μου στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Διαπραγματεύτηκα προσωπικά και πέτυχα σημαντικά επιτεύγματα για τη χώρα στο πεδίο της ενεργειακής διπλωματίας. Γι' αυτό και λέω ότι μπορώ να το επαναδιαπραγματευθώ επιτυχώς.

Ερ. Σε ποιους απευθύνεται η πρότασή σας; Σε ποια κοινωνικά στρώματα και σε ποιες πολιτικές δυνάμεις;

Aπ. Το νέο προοδευτικό Κίνημα Σοσιαλδημοκρατίας εκπροσωπεί τους σημερινούς μη προνομιούχους, από τους αποκλεισμένους άνεργους μέχρι τους υπό εξαφάνιση μικρομεσαίους, την ύπουλα φτωχοποιούμενη μεσαία τάξη, τους απειλούμενους από εισοδηματική εξαφάνιση εργαζόμενους και αγρότες, τη νέα γενιά της γνώσης, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που βρίσκονται υπό την απειλή της μετανάστευσης. Όλο το σύγχρονο «πρεκαριάτο», που ζει την ανασφάλεια και τη βιαιότητα της κρατικοποίησης των εισοδημάτων και περιουσιακών του στοιχείων.

Απευθύνομαι σ' αυτούς που έμειναν όρθιοι δίπλα μας στα πέτρινα χρόνια που παλεύαμε μόνοι μας για τη χώρα. Απευθύνομαι στους απογοητευμένους κι εξαπατημένους από τον ΣΥΡΙΖΑ Πασόκους, σ´ αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν γιατί θεωρούν ότι «όλοι είναι ίδιοι», σε όσους πίστεψαν στο ΠΟΤΑΜΙ και τώρα κοιτούν προς ΝΔ, μη πιστεύοντας ότι μπορούμε να είμαστε σύγχρονοι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες. Απευθύνομαι στους σύγχρονους προοδευτικούς πατριώτες που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει μια περήφανη παραγωγική χώρα. Να στηριχθεί η υγιής και παραγωγική επιχειρηματικότητα και οι νεοφυείς, καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο εθνικό αφήγημα, της παραγωγικής Ελλάδας, με πρωταγωνιστή την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία, τη νέα προοδευτική παράταξη, Ως επικεφαλής του νέου προοδευτικού κινήματος, θα θέσω προεκλογικά υπόψη των πολιτών ένα προγραμματικό πλαίσιο, αυτό το πλαίσιο θα είναι και η βάση που θα προτείνουμε στις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις για οποιοδήποτε ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης. Γι΄ αυτό και είναι αναγκαίο, το νέο προοδευτικό Κίνημα να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή, να καταλάβει τη δεύτερη θέση, στις επόμενες εκλογές.

Ερ. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον συμπεριλαμβάνετε στις προοδευτικές δυνάμεις;

Απ. Στόχος μου είναι στις επόμενες εκλογές να κερδίσω τον Αλέξη Τσίπρα και στις μεθεπόμενες τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης αποτελεί την πρώτη χρονικά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον ιδεολογικό διασυρμό και την πολιτική εκμετάλλευση των προοδευτικών ιδεών. Πρόκειται για ένα εθνολαϊκιστικό μόρφωμα που εγκλωβίζει προοδευτικές δυνάμεις παριστάνοντας την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Γι' αυτό και είναι αναγκαία η στρατηγική ήττα του.

Ερ. Εφόσον οι εκλογικοί συσχετισμοί το επιβάλλουν, με τη ΝΔ θα συζητήσετε κυβερνητική συνεργασία; Και σε ποια βάση;

Απ. Είμαι απέναντι τόσο στον αγοραίο νεοφιλελευθερισμό του Κ. Μητσοτάκη, όσο και τον δημαγωγικό κρατικισμό του Α. Τσίπρα. Εμείς έχουμε προγραμματική αυτονομία, και αυτή είναι που θα κληθούν να στηρίξουν είτε ο ένας είτε ο άλλος για να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας για τη χώρα. Να στηρίξουν τις προτάσεις ευθύνης που έχουμε ως προτεραιότητες.

Ερ. Πόσο ισχυρός είναι ο αυτοπροσδιορισμός σας ως σοσιαλδημοκράτη, τη ώρα που η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία δεν βλέπει στον ήλιο μοίρα;

Απ. Είμαι σοσιαλδημοκράτης. Κι αυτό γιατί εμείς έχουμε τη βαριά κληρονομιά της μεταρρύθμισης, της δικαιότερης αναδιανομής πλούτου και της δημιουργίας και διεύρυνσης του κράτους πρόνοιας στην ιστορία της Ευρώπης. Αυτό θα ξαναφέρουμε στο προσκήνιο μέσα από σύγχρονη και αξιόπιστη πρόταση.

Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία όντως υπήρξε ο μεγάλος χαμένος από την κυβερνητική συνεργασία με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Ξαναγυρίζουμε όμως στις κοινωνικές και ιδεολογικές μας αρχές, να βάλουμε επιτακτικά στην ατζέντα της Σοσιαλδημοκρατίας την έννοια της παραγωγής, ως κεντρικό ιδεολογικό πρόταγμα και ταυτοτικό στοιχείο, όχι απλά ως οικονομική έννοια. Να συνδέσουμε προγραμματικά την προτεραιότητα της Παραγωγής, με το δεύτερο συστατικό της Σοσιαλδημοκρατίας, την Αναδιανομή. Για μια ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, εμβάθυνση της δημοκρατίας και τους κράτους δικαίου, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, τη ρύθμιση του συστήματος της παγκοσμιοποίησης, του καπιταλισμού-καζίνο.

Ερ. Και στο παρελθόν είχαμε ακούσει ανάλογες μεταρρυθμιστικές προτάσεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από κοινωνικά στρώματα και δεν προχώρησαν. Γιατί τώρα πιστεύετε ότι θα βρείτε υποστήριξη;

Απ. Η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της, ύστερα από τα 8 χρόνια κρίσης αναζητά διέξοδο, μετά και την αποκάλυψη της εξαπάτησής της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι η προγραμματική μου πρόταση την προσφέρει, είναι σαφής, με κοστολογημένες τις αποδόσεις των νέων πηγών εθνικού πλούτου. Ως χώρα διαθέτουμε αποδεδειγμένα τις εδαφικές και παραγωγικές πηγές πλούτου, το ποιοτικό διανοητικό κεφάλαιο και με την προσέλκυση επενδύσεων μπορούμε να κάνουμε την πατρίδα μας το σύγχρονο παραγωγικό υπόδειγμα του ευρωπαϊκού Νότου. Θα σας πω χαρακτηριστικά πως τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι η μοναδική νέα πηγή εθνικού πλούτου μετά τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, αν εξαιρέσουμε τα ΕΣΠΑ, που αποτελούν οριζόντια πολιτική για πολλές χώρες.

Ερ. Εφόσον εκλεγείτε αρχηγός ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας; Τι κόμμα έχετε στο μυαλό σας;

Απ. Κόμμα, ανοικτό στην κοινωνία, συμμετοχικό. Με ουσιαστική αποκεντρωμένη λειτουργία, με 13 περιφερειακές οργανώσεις, όσες και οι Περιφέρειες της χώρας. Από τα εκλεγμένα μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων θα προκύπτει το Πολιτικό Συμβούλιο, με ισόρροπη εκπροσώπηση όλων των περιοχών της χώρας και των πολιτικών τάσεων μέσα στο κόμμα. Κατοχυρώνεται η άμεση δημοκρατία για τη λήψη των αποφάσεων, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο. Δημιουργείται Επιστημονικό Συμβουλευτικό Όργανο και κανένα μέλος με βουλευτική ή κυβερνητική θέση εκτός του αρχηγού δεν θα κατέχει θέση στα Περιφερειακά ή στο Κεντρικό Πολιτικό Συμβούλιο.

Ερ. Δηλώσατε ότι «νέο κόμμα χρειάζεται νέα ηγεσία», κάτι που ερμηνεύτηκε ως αιχμή εναντίον της κ. Γεννηματά. Γιατί να σας εμπιστευθούν οι πολίτες όταν και σεις είσθε στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΣΥ;

Απ. Μα αν δεν πίστευα ότι το νέο κόμμα χρειάζεται νέα ηγεσία, δεν θα ήμουν υποψήφιος. Είπα το αυτονόητο, χωρίς καμιά πρόθεση για οποιαδήποτε αιχμή έναντι οποιουδήποτε εκ των υποψηφίων. Είπα πως «νέα Παράταξη, χωρίς νέα ηγεσία δεν γίνεται. Χωρίς νέες αντιλήψεις δεν γίνεται». Θεωρώ αδιανόητο, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας να έχουν πάρει μέτρα 15 δισ. ευρώ και να έχουν χάσει πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες, κι εμείς ως ΔΗΣΥ να παραμένουμε στάσιμοι και μετεξεταστέοι στο 7% και το ΠΟΤΑΜΙ, από 6-7% που είχε, να συρρικνώνεται στο 2-2,5%. Θεωρώ επίσης αδιανόητο, σε αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια και σωματεία να παίρνουμε ποσοστά 30-40% και στην κεντρική πολιτική σκηνή, οι δημοσκοπήσεις να μας δίνουν ίδια ποσοστά με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.

Θα το επαναλάβω, ότι οι αρχηγοί των υφιστάμενων σχημάτων του χώρου, όπως και ο απερχόμενος δήμαρχος, ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Απαιτείται αλλαγή ηγεσίας, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί θέμα ενότητας για την επόμενη μέρα. Το 2015, ήμουν ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Σοσιαλδημοκρατίας που κατέληξε στη δημιουργία της ΔΗΣΥ. Έχω υπηρετήσει την πράξη την ενότητα.

Χαίρομαι πάντως που άνθρωποι και υποψήφιοι, που μέχρι πριν λίγους μήνες κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ ως το παλιό αποτυχημένο πολιτικό σύστημα ή έκαναν πως δεν μας ήξεραν, τώρα ομνύουν στο έργο μας, δείχνουν στα λόγια ότι τιμούν τις μεταρρυθμίσεις και τους πρώην προέδρους μας, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου, Ελευθέριο Βενιζέλο. Παρά το γεγονός ότι στα δύσκολα χρόνια 2010-2014, μας είχαν γυρίσει την πλάτη και μας άφηναν μόνους να παλεύουμε απέναντι στην πάνω και κάτω πλατεία Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω πάντως, την άποψη αυτή να την έχουν και μετά τις εσωκομματικές εκλογές και να μην πρόκειται για πρόσκαιρη υποκριτική τοποθέτηση.
Όλα αυτά τα λέει ένας άνθρωπος αυτοδημιούργητος, που ό,τι έχει πετύχει είτε ως πολιτικός είτε ως ακαδημαϊκός, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Κομματικοί σωλήνες, νεποτισμοί, μηχανισμοί, επικοινωνιακά τρυκ, μου είναι απολύτως ξένα. Γι' αυτό άλλωστε ζητώ εδώ και καιρό να κριθούμε οι υποψήφιοι από το έργο μας, από τα «ένσημα» που έχουμε κολλήσει στη ζωή και στον επαγγελματικό μας χώρο.

Σήμερα είμαι υποψήφιος, γιατί θέλω να τιμήσω από την υψηλότερη θέση ευθύνης τις ίδιες αξίες και αρχές, τις αρχές του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης και να προσφέρω στην πατρίδα μας

Αν σου άρεσε κάνε