mitsotakis-tsipras-vouli-nd-anomia

«Μετωπική» κυβέρνησης - ΝΔ και για την ανομία, η στρατηγική Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 27/10/17, 08:16
Του Γιάννη Σαραντάκου

Την απόφαση του να διευρύνει τα πεδία αντιπαράθεσης του με την κυβέρνηση, επιβεβαιώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή του να αναδείξει ως μείζον το θέμα της ασφαλείας των πολιτών και να επικεντρώσει την κριτική του στον Αλέξη Τσίπρα και στην πολίτικη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το αστυνομικό τμήμα Πεύκης που έγινε στόχος επίθεσης με μολότοφ, έδειξε ως υπεύθυνο για την έκρηξη της βίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Προανήγγειλε μάλιστα και την κατάθεση σχετικής ερώτησης στον κ. Τσίπρα, η οποία δεν αποκλείεται να απαντηθεί σήμερα στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού» στη Βουλή. Στη ΝΔ, θεωρούν πως δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνηση η πολίτικη βούληση να παταχθεί η ανομία και να σταματήσουν να υπάρχουν «άβατα» στο κέντρο της Αθήνας (βλ. Εξάρχεια).

Θυμίζουν μάλιστα την αντίδραση του πρόεδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση απέναντι στα μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνα», που είχαν συλληφθεί μετά την εισβολή τους στο κοινοβούλιο και ο κ. Βούτσης είχε απαιτήσει από την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας να τους αφήσει ελεύθερους.

Σε πολίτικο επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι ανεβάζοντας τα θέματα «νόμου και τάξης»:


  • 1. Απευθύνεται σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης που μπορεί να μην ανήκει στον πυρήνα της συντηρητικής παράταξης , αλλά θεωρεί μείζον το ζήτημα της ασφαλείας.

  • 2. Διεμβολίζει τους ΑΝΕΛ, που είναι υποχρεωμένοι , λόγω της συγκυβέρνησης, να στηρίζουν την πολίτικη Τσίπρα - Τόσκα.

  • 3. Συσπειρώνει το δεξιό τμήμα της ΝΔ που μπορεί να έχει επιφυλάξεις για τις φιλελεύθερες επιλογές του κόμματος στην οικονομία, αλλά ζητά μια πιο αποφασιστική στάση στα θέματα ανομίας και αναρχίας.

  • 4. Αναδεικνύει τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σώματα ασφαλείας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης (έλλειψη υποδομών, κακή μισθολογική κατάσταση).


Άλλωστε, στο εσωτερικό της ΝΔ θεωρούν πως η συζήτηση για την οικονομία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα εν όψει της τρίτης αξιολόγησης και της συζήτησης του προϋπολογισμού και πιστεύουν ότι η διεύρυνση του πεδίου της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση δεν περιορίζει την μάχη που δίνεται κατά των φόρων, της απουσίας επενδύσεων κλπ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της γενικευμένης πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν αναμενόμενο και η διαγραφή της Καταερίνας Παπακώστα από τη ΝΔ να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις , γεγονός που... απογοήτευσε και την ίδια άλλα και την κυβέρνηση. Στην οδό Πειραιώς θεώρησαν πως ήταν μονόδρομος η απόφαση αυτή για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς η βουλευτής αρνήθηκε να προέβη σε μια «καθαρή» διευκρινιστική δήλωση μετά την σαφή διαφοροποίηση της στη Βουλή, σε συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τώρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι στη ΝΔ που στοιχηματίζουν ότι στις επόμενες εκλογές η κ.  Παπακώστα θα είναι στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ, μετά το έντονο πολίτικο «φλερτ» που υπήρξε με τον κ. Καμμένο.

Αν σου άρεσε κάνε