kotzias

Κοτζιάς: Τα έγγραφα δεν είναι φέιγ βολάν, «καραγκιοζιλίκια» η στάση Λοβέρδου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 01/12/17, 15:04
Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» έχει εξελιχθεί η επίμαχη υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία και για το υπουργείο Εξωτερικών, με την αντιπολίτευση να βάζει στο «κάδρο» των ευθυνών τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μίλησε ακόμη και για «καραγκιοζιλίκια» αναφερόμενος στη στάση του Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με τα απόρρητα έγγραφα.

«Τα δημόσια έγγραφα δεν μπορεί να μετατρέπονται σε φέιγ βολάν», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας πως καθήκον του υπουργού Εξωτερικών είναι να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Ρ/Σ του ALPHA από τη Σεούλ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, μετά την Ινδία και τη Σιγκαπούρη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε χαρακτηριστικά για το ζήτημα των απόρρητων εγγράφων, κάνοντας λόγο για προανακριτική: «Πρώτα θα βρούμε ποιος έδωσε σε ποιον τα έγραφα και μετά θα δούμε τι θα γίνει. Θα τα εξετάσουν όλα αυτά τα αρμόδια όργανα. Είναι στάση υπευθυνότητας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται στο ζήτημα της δημοσιοποίησης των απορρήτων εγγράφων, είπε ότι ο ίδιος έστειλε «όλη την υπόθεση τον Σεπτέμβρη στη Γενική Επιθεώρηση του υπουργείου, που είναι η προανακριτική διαδικασία και μετά σε ένορκη διοικητική εξέταση και στον εισαγγελέα» επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορούν να δίνονται τα έγγραφα για υποθέσεις που είναι στον εισαγγελέα. «Εγώ δεν έχω μιλήσει δημόσια για κανέναν διπλωμάτη» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι το βασικό ζήτημα που τίθεται σε αυτή την υπόθεση είναι εάν μπορεί κάποιος Έλληνας διπλωμάτης, στρατιωτικός, υπάλληλος του δημοσίου να δίνει ένα απόρρητο έγγραφο που έχει στα χέρια του, όπως και αν μπορεί κάποιος κατά το δοκούν να δημοσιοποιεί αυτό το έγγραφο. Τόνισε ότι τα δημόσια έγγραφα δεν μπορεί να μετατρέπονται σε φέιγ βολάν και ότι καθήκον του υπουργού Εξωτερικών είναι να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, ενώ ο ίδιος βρισκόταν εν μέσω μίας σοβαρής διαπραγμάτευσης με την αλβανική πλευρά, διάβασε σε συγκεκριμένη εφημερίδα ένα μήνυμα από διπλωμάτη σε στρατιωτικό, το οποίο ουδέποτε είχε λάβει ο ίδιος.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε τη σημασία των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς εικόνας της χώρας μας και το κακό που μπορεί να προκληθεί από τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «κάποιος σε αυτόν τον τόπο δεν πρέπει να σκεφτεί πιο ορθολογικά και λιγότερο κομματικά και λιγότερο εγωιστικά; Να σκεφτεί την ανάγκη να υπερασπίζεται την εικόνα της χώρας διεθνώς και την εμπιστοσύνη προς αυτήν;». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η υπόθεση αυτή και ο τρόπος με τον οποίον διακινούνται απόρρητα έγγραφα, δημοσίως, έχει βλάψει αναπόφευκτα την εικόνα της χώρας.

Ερωτηθείς «τι φοβούνται από τον Νίκο Κοτζιά οι επικριτές του» ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Έχω στείλει 93 υποθέσεις στον εισαγγελέα. Από αυτές τις υποθέσεις- που δεν τις δημοσιοποιώ- πολλές αφορούν και πολλούς από τους επικριτές μου. 'Αρα το πρώτο που φοβούνται είναι ότι μπορούν να αποκαλυφθούν πραγματικά γεγονότα και όχι μεταφυσικά. Το δεύτερο είναι ότι η εξωτερική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης είναι πολυδιάστατη και αναβάθμισε τη χώρα», κάνοντας αναφορά και στη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη που λέει πόσο αναβαθμισμένη είναι η χώρα.

«Εγώ θέλω να είμαι σοβαρός, εγώ δεν πάω με τα κέφια του καθενός που θέλει να βγάλει δημόσια έγγραφα ακατάλληλη στιγμή να τα κουβεντιάζει, προκειμένου να συγκαλύψει τα μεγάλα σκάνδαλα που ξέρουμε ότι είναι ενόψει δημοσίευσής τους. Είναι καθήκον μου, σαν υπουργός Εξωτερικών, όσο κόστος κι αν έχω προσωπικό από τις συνεχείς επιθέσεις που γίνονται σε βάρος μου».

Σχετικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο σημείωσε ότι «υπάρχουν "δύο καραγκιοζιλίκια": Ο Λοβέρδος ξεκίνησε μια μέρα και ήρθε στο υπουργείο, άνοιξε μια πόρτα, βρήκε έναν νεαρό διπλωμάτη άσχετο με τα απόρρητα έγγραφα και του είπε που είναι τα τηλεγραφήματα να τα διαβάσω;

Αυτός απάντησε: "εγώ δεν είμαι αρμόδιος". Ο Λοβέρδος βγήκε έξω και άρχισε να καταγγέλλει εμένα. Το λογικό ποιο ήταν; να κάνει αυτό που έκανε μετά, δηλαδή να πάρει τηλέφωνο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, διότι εγώ έλειπα σε ταξίδι, να κανονίσει το ραντεβού και να πάει να τα διαβάσει. Έτσι κάνει κάθε άνθρωπος».

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε και μία παλιά υπόθεση, όταν ο κ. Λοβέρδος ήταν υφυπουργός Εξωτερικών και είχαν ζητηθεί από δύο βουλευτές της ΝΔ απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών «Ερώτημα: τους τα έδωσε; Απάντηση: όχι. Γιατί; Γιατί δεν μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών να δίνει απόρρητα έγγραφα, του το απαγορεύει ο νόμος, του το απαγορεύει και ο κανονισμός της Βουλής. Αυτά έχουν μια διαδικασία» υπογράμμισε.

Αν σου άρεσε κάνε