tsakalotos-axtsioglou-xouliarakis

Μποναμάς με «άρωμα» εκλογών: Δυσφορία στις Βρυξέλλες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 20/12/17, 08:47
Της Βούλας Μαλαίνου

Από τα χείλη…. τόσο του πρωθυπουργού όσο και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης ακούσαμε χθες στη Βουλή αρκετές φορές πως ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός για την Ελλάδα. Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πως πρόκειται για τον τελευταίο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

«Όλα παίζουν» στην πορεία προς την λήξη του ελληνικού προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, με την κυβέρνηση να έχει θέσει τόσο υψηλά τον πήχη της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και την επιτροπεία, που δεν είναι διόλου απίθανο αν τα «κουκιά δεν βγουν», τότε η χώρα να οδηγηθεί πρόωρα και πάλι στις κάλπες.

Για την ακρίβεια, δηλαδή, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει «ηρωική έξοδο» μέσω των εκλογών, αφήνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη-αν λάβουμε υπόψη τις δημοσκοπήσεις και το παγιωμένο πλέον προβάδισμα της ΝΔ-την πανάκριβη «κληρονομιά» των 60 χρόνων δημοσιονομικής λιτότητας! Αυτό έχουν, εξάλλου, υπογράψει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη δέσμευσή τους υπενθυμίζουν οι δανειστές, επισημαίνοντας πως τα μνημόνια δεν έχουν τελειώσει για την Ελλάδα.

Διανύουμε μέρες προεκλογικής εκστρατείας. Οι εξελίξεις το δείχνουν καθαρά ή ορθότερα η κυβέρνηση το προαναγγέλλει με τον ξαφνικό «μποναμά», ως «αντίδοτο» στο «σαφάρι» των πλειστηριασμών, ως «γκλυκαντικό» στην άρνησή της να φέρει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προστατεύει την πρώτη, λαϊκή κατοικία, όπως της ζητούν άλλωστε επίμονα οι «σύντροφοι» στην Κουμουνδούρου.

Παρά την εσωτερική αντιπολίτευση, το Μαξίμου αρκείται σε μία «συμφωνία κυρίων», όπως την έχει χαρακτηρίσει πολλάκις ο Νίκος Φίλης ή ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να βάλει στο επικοινωνιακό «παιχνίδι» και τους τραπεζίτες, ζητώντας τους να ξεκαθαρίσουν στον λαό ότι πρόκειται για fake news ότι στο «στόχαστρο» θα μπουν και τα λαϊκά νοικοκυριά.

«Είναι μόνο οι μπαχτατζήδες», τονίζουν στην Ηρώδου Αττικού, αλλά εύλογο είναι το ερώτημα, αν και οι 18.000 πλειστηριασμοί-αυτός είναι ο στόχος σε βάθος μόλις ενός έτους-αφορούν βίλες στρατηγικών κακοπληρωτών; Κι αν υπάρχει ήδη plan B για το 2019, όταν θα έχει εκπνεύσει πια ο νόμος Κατσέλη;

Από τη μία το επίδομα των 400 ευρώ για τους ανέργους 18-24 ετών και η μείωση ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και από την άλλη το έκτακτο, αν και «κουτσουρεμένο» επίδομα στους νησιώτες κι ήδη έχει «μυρίσει» εκλογές, την ώρα πάντως που από το υπουργείο Οικονομικών δίνουν….οδηγίες πως οι δικαιούχοι θα πάρουν το ακατάσχετο-κατά τ΄άλλα-κοινωνικό μέρισμα, αν το έχει δεσμεύσει «χέρι» της Εφορίας. «Να πάτε στο γκισέ, αν δεν το δίνει το ΑΤΜ», είναι η συμβουλή της κυβέρνησης.

Σε αυτό το προεκλογικό σκηνικό «λόγο» έχουν και οι θεσμοί, οι οποίοι έχουν εκφράσει έντονη δυσφορία για την παροχολογία, τονίζοντας πως έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προβεί και πάλι σε μονομερείς ενέργειες. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε πως το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ να «παγώσει» τη μείωση του ΦΠΑ στο Αιγαίο, που σηκώνει όλο το βάρος της προσφυγική κρίσης, ζήτημα το οποίο είχε μείνει «ανοιχτό» στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών.

«Οι αλλαγές στις δεσμεύσεις του προγράμματος απαιτούν συμφωνία με τους θεσμούς. Έχει επισημανθεί στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά και τεχνικά», τονίζουν οι Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, πράγματι έχει λόγους να βιάζεται. Έπονται άλλες δύο αξιολογήσεις μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Για να πετύχει το clean exit, πρέπει να κινηθεί by the book.

Δεν αρκεί όμως. Ορόσημο θεωρείται ο ερχόμενος Φεβρουάριος, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη θέση της περί της συμμετοχής στο πρόγραμμα. Για να πει το «ναι» το ΔΝΤ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν ληφθεί τα μέτρα για το χρέος. Σε αυτό το «μέτωπο» το Ταμείο αποτελεί «σύμμαχο» της κυβέρνησης. Όμως, οι Ευρωπαίοι-και συγκεκριμένα το Βερολίνο-έχουν πολλάκις διευκρινίσει πως το ζήτημα της ελάφρυνσης θα «ανοίξει» μετά το καλοκαίρι του 2018.

Επόμενος σταθμός, ο Απρίλιος, όταν θα ανακοινωθούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη, τα οποία θα κρίνουν και τα… υπερπλεονάσματα.

Καταλυτικός παράγοντας, τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα γνωστοποιηθούν τον ερχόμενο Μάϊο, την «καυτή» άνοιξη για την κυβέρνηση Τσίπρα. Τα ευρήματα των τεστ αντοχής συνδέονται άμεσα με το κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν έως τότε κερδίσει το στοίχημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στόχος ο οποίος σχετίζεται σαφώς με το «σαφάρι» των πλειστηριασμών.

Σε περίπτωση, που ο πρωθυπουργός δεν έχει «λάβει» το χρέος, το ΔΝΤ παίξει «παιχνίδια» με το πρόγραμμα και οι δείκτες δεν δείξουν πλεόνασμα, το «αφήγημα» της καθαρής εξόδου θα «γκρεμιστεί» και ο κ. Τσίπρας ίσως και να επιλέξει την ηρωική έξοδο.

Η ερχόμενη άνοιξη, λοιπόν, είναι «βαρόμετρο», ενώ και η Ιταλία θα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, δίχως ακόμη να μπορεί να προβλεφθεί πόσο θα έχουν «καταρρεύσει» έως τότε οι τράπεζες της υπό τον όγκο των «κόκκινων δανείων».

Αν σου άρεσε κάνε