novartis3

Πολιτικό «μπιγκ μπανγκ» για τη Νovartis-Μίζες 50 εκατ. «δείχνει» η δικογραφία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:29 Δημιουργία 06/02/18, 13:10
«Καζάνι που βράζει» θυμίζει η εγχώρια πολιτική σκηνή με «αιχμή» την υπόθεση της Novartis, ενώ η σχετική δικογραφία, που φτάνει στη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης, κάνει λόγο για μίζες 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Σημειώνεται πως όπως έγινε γνωστό, σε «άνοιγμα« της Ολομέλειας της Βουλής, προχωρεί εκτάκτως η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακοινωθεί και τυπικά η διαβίβαση της δικογραφίας της υπόθεσης Novartis στο κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν την Τρίτη το «φως» της δημοσιότητας, όπως σημειώνεται στη δικογραφία, η συνολική ζημιά του Δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ από το 2000 έως το 2015, ενώ από τη Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Όπως διευκρινίζουν εισαγγελικές πηγές, βασικό στοιχείο είναι οι καταθέσεις τριών προστατευομένων μαρτύρων, που θεωρούνται αξιόπιστες από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς έχουν προσκομίσει στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν γνώση και ότι είναι κοντά στα επίδικα.

Συνολικά οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με τους προστατευόμενους τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο, φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων. Επίσης, στο κουβάρι με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

«Διαξιφισμοί» κορυφής

Στο μεταξύ, οι «διαξιφισμοί» κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, στη «σκιά» μάλιστα της αμηχανίας του Μεγάρου Μαξίμου μπροστά στο μήνυμα της κοινής γνώμης για τη μυστική διπλωματία που επιχειρείται όσον αφορά το ζήτημα του Σκοπιανού, τη στιγμή που σύσσωμοι οι Έλληνες διαμαρτύρονται κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία», ως μέρος της λύσης.

Το κλίμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή ήταν ήδη «βαρύ», όταν... έτσι ξαφνικά πυροδοτήθηκε ντόρος για την παρουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ μόλις είχε διαρρεύσει ότι η δικογραφία της υπόθεσης της Novartis «φεύγει» για τη Βουλή. Ο σάλος ξέσπασε την επομένη του συλλαλητηρίου, με την ΝΔ να «βλέπει» επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την πλευρά του Μαξίμου και τον υπουργό Δικαιοσύνης από την άλλη να κάνει λόγο για «σκάνδαλο μεγαλύτερο και από εκείνο της Siemens».

Την Τρίτη το πολιτικό «θερμόμετρο» έχει χτυπήσει «κόκκινο» με εκατέρωθεν «βολές» κυβέρνησης-ΝΔ. Τόσο το κόμμα της Πειραιώς όσο και η ΔΗΣΥ κάνουν λόγο για παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, με το Μαξίμου να χαρακτηρίζει «κωμικό» αυτό το επιχείρημα.

Την ίδια ώρα, στη σκιά της υπόθεσης Novartis συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις «καυτές» υποθέσεις στον χώρο της Υγείας.

Πρώτος κατέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την υπόθεση των 23 προσλήψεων που φέρεται να έχει κάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά να χρησιμοποιούσε τους 13 εργαζόμενους.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, μάλιστα, παραιτήθηκε του τραπεζικού απορρήτου και κατέθεσε στην Επιτροπή την κίνηση των λογαριασμών του. «Επειδή η επιτροπή σας είχε ανοίξει αυτή την συζήτηση καταθέτω ολόκληρη την κίνηση των λογαριασμών μου από την 1η Ιουνίου του 2013 έως και σήμερα και παραιτούμαι του τραπεζικού απορρήτου», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Όλη αυτή η υπόθεση είναι στημένη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη, καθώς δεν υπάρχει καμία υπογραφή και δεν είναι τα δικά μου γράμματα στο συγκεκριμένο έγγραφο που ισχυρίζεται ο κ. Πολάκης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Να λογοδοτήσει η κυβέρνηση»

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΝΔ είχε ζητήσει να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα η δικογραφία για την υπόθεση, προκειμένου «να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια». Τόνιζε ακόμη πως η κυβέρνηση «θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Σε ανακοίνωσή της, η Πειραιώς σημείωνε ότι η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους».

Χαρακτήρισε επίσης «ανήκουστο» το γεγονός ότι νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση».

Κυβερνητικές πηγές: Σε πανικό η ΝΔ

«Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει», επισημαίνουν σε αναλυτική απάντησή τους κυβερνητικές πηγές αναφορικά με το «πώς» αντέδρασε η αντιπολίτευση στην υπόθεση που από χθες απασχολεί τα δημόσια πράγματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, «το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ένα ελληνικό αλλά ένα διεθνές σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες του κόσμου, ήταν η κρίσιμη χώρα». Και, «αυτό που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές αρχές όσο και από αρχές άλλων χωρών είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας, μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας».

Συνεπώς, «το επιχείρημα της ΝΔ περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό», υποστηρίζουν οι κυβερνητικές πηγές και εξηγούν: «Καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη παρέχει ενημέρωση για τη διαδικαστική πρόοδο των ποινικών υποθέσεων και προς τη Βουλή, κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Ταυτοχρόνως, οι κυβερνητικές πηγές απαντούν και στην επιχειρηματολογία ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο επειδή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη, χαρακτηρίζοντάς την (την επιχειρηματολογία) «εξίσου έωλη», και τούτο γιατί «το ερώτημα δεν είναι αν μείωσαν τη δαπάνη, αλλά αν έκαναν υπερτιμολογήσεις υπέρ Novartis με ανταλλάγματα. Επίσης, ανέκδοτο αποτελεί και η προσπάθεια του κ. Σαμαρά να υποβαθμίσει τους μάρτυρες σε 'ανώνυμους'».

Εξάλλου, «τα αναφερόμενα από τον κ. Σαμαρά στους μάρτυρες συνιστούν κριτική όχι στην κυβέρνηση αλλά στην ίδια τη Δικαιοσύνη και σε θεσπισμένες ανακριτικές μεθόδους. Η 'ανωνυμία' των μαρτύρων καθώς και το να έχουν 'ψευδώνυμο' προβλέπεται στην Δικονομία μας. Η μαρτυρία τους ελέγχεται σε κάθε περίπτωση. Ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Σαμαράς) δεν θα πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για το νομικό πλαίσιο των προστατευόμενων μαρτύρων, το οποίο θεσπίστηκε και από την κυβέρνησή του».

Συμπερασματικώς, «καλά θα κάνει λοιπόν η ΝΔ να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και να αναμένει να σχολιάσει, όπως όλοι μας, τα αποτελέσματα των ερευνών των ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών, αντί να προτρέχει. Επειδή, λοιπόν, διερευνάται υπόθεση υπερτιμολόγησης φαρμάκων σε καιρό κρίσης και διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας, το μόνο ερώτημα είναι αν θέλει να βρούμε ποιοι ευθύνονται.

«Αν ναι, ας συμβάλει στη Βουλή. Αν όχι, τουλάχιστον να μην επιδεικνύει τέτοιο πανικό. Η στάση της θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη 'φάκα' μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη», υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης και υπενθυμίζουν ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Εν κατακλείδι, «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί ο νόμος και να διαλευκανθεί ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο. Ευχόμαστε να επιθυμούν όλοι το ίδιο».

ΔΗΣΥ: Απροκάλυπτες οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

«Ο Ερντογανισμός του κ. Τσίπρα και οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη είναι πλέον απροκάλυπτες», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Ο κ. Τζανακόπουλος επισκέπτεται την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για «φιλική συνομιλία» σχετικά με ποινική υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ενώ ο ελληνικός λαός πληροφορείται ότι οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες εκτελούνται στην Ελλάδα με "εντολή Πρωθυπουργού"».

Είναι πια φανερό ότι ο κ. Τσίπρας με τους επιτελείς- εκτελεστές του, έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει μια επιχείρηση σπίλωσης και συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων. Αυτά τα σχέδια δεν θα περάσουν.

Εμείς ζητάμε η Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της ανεπηρέαστα. ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ.

Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις προσπάθειες χειραγώγησης της δικαιοσύνης και εκτροπής από τα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού λαού».

Αν σου άρεσε κάνε