ÁÈÇÍÁ - ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÃÉÁ ÔÏ ÄÅÊÁÔÉÁÍÏ ÓÔÁ Ó×ÏËÅÉÁ (EUROKINISSI/ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

Φωτίου: Φέτος έμειναν «εκτός» ΕΣΠΑ περίπου 24.000 παιδιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 06/02/18, 15:45
Διαβεβαιώσεις για την ίδρυση 366 νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών το 2018 με στόχο την κάλυψη 9.000 έως 10.000 επιπλέον παιδιών έδωσε εκ νέου από τη Βουλή η Θεανώ Φωτίου, ομολογώντας ότι φέτος έμειναν «εκτός» του προγράμματος ΕΣΠΑ περίπου 24.000 παιδιά.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, το πρόγραμμα των 366 νέων παιδικών σταθμών θα λειτουργήσει πιλοτικά σε 203 Δήμους, στους οποίους διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν τα μεγαλύτερα κενά σε δομές, ενώ το εγχείρημα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Παράλληλα, σε συνέντευξή της στον RealFM δήλωσε πως πράγματι θα μείνουν παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. «Δεν πρέπει να μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, δεν είναι εφικτό εφέτος να πιάσουμε αυτόν το στόχο», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός της κυβέρνησης. Μάλιστα, δήλωσε πως ενδέχεται να μείνουν εκτός περισσότερα από τα 15.000 παιδιά που προβλέπονται. «νομίζω ότι θα μείνουν παραπάνω εκτός... Αυτό είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα το οποίο κρυβόταν για πολλές παραμέτρους. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σήμερα λειτουργούν 2.800 βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν φτάνουν, αυτό είναι το πρώτο θέμα. Άρα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει προβλεφθεί σε συνέργεια με τους δήμους να ανοίξουν νέες θέσεις βρεφονηπιακών σταθμών», είπε.

Η κυρία Φωτίου επιχείρησε να μεταβιβάσει τις ευθύνες σε τρίτους, λέγοντας πως το πρόβλημα προϋπήρχε, αλλά κρυβόταν διότι μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα οι εργαζόμενες μητέρες, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το σύστημα, διεύρυνε τη βάση και ως εκ τούτου, εμφανίστηκαν περισσότεροι δικαιούχοι, ενώ οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν αρκούν.

«Μέριμνά μας είναι να ανοίξουμε περισσότερες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς... Το πρόβλημα κρυβόταν γιατί μέχρι σήμερα τα voucher δίνονταν στις εργαζόμενες μητέρες μέχρι το 2016. Το 2016 το αλλάξαμε το σύστημα γιατί θεωρήσαμε ότι δεν μπορεί τα παιδιά που είναι από φτωχές οικογένειες και που είναι άνεργοι οι γονείς τους να μένουν στα σπίτια τους και να μην πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό, επομένως ανοίξαμε τη βεντάλια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, υποστήριξε ότι το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως crash test για την ίδρυση 1.800 νέων σταθμών το 2019, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με την προσδοκία να τεθούν σε εφαρμογή τα πολυσυζητημένα αντίμετρα.

Η κ. Φωτίου πάντως εμφανίστηκε υπερ-αισιόδοξη για την εφαρμογή τους, σημειώνοντας: «κοντή γιορτή το 2019. Θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα».

Τέλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Πάτρα στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Δυτική Ελλάδα: Πύλη Ανάπτυξης», που διοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ακολουθούν σημεία από τη σημερινή ομιλία της κας. Φωτίου:

«Με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης, πρώτη μέριμνα ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και η θεμελίωση του κοινωνικού κράτους.

Σήμερα, ο προϋπολογισμός της κοινωνικής πρόνοιας είναι υπερδιπλάσιος εκείνου που παραλάβαμε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Το 2015 ανερχόταν σε περίπου 780 εκατ. ευρώ και το 2017 ξεπέρασε το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Με τα αντίμετρα, το 2019 ο προϋπολογισμός προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Το 2018 προσθέσαμε 315 εκατομμύρια ευρώ, από την επισκόπηση δαπανών, αποκλειστικά για το παιδί. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, 260.000.000€ δίνονται για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000€ σε 910.000.000€, δηλαδή μια αύξηση 40%.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης φροντίδας του παιδιού, από το ίδιο κοινωνικό πακέτο, 40.000.000€ θα δοθούν για τα ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα, περίπου 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων θα έχουν καθημερινά ένα ζεστό γεύμα.

Τέλος, 15.000.000€ θα δοθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί κατά 400 νέες μονάδες το 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις πέραν των σημερινών 109.000 θέσεων που διατίθενται δωρεάν.

Δημιουργήσαμε δίχτυ ασφαλείας για όσους χτυπήθηκαν βιαιότερα από την κρίση.

Συγκεκριμένα στη Δυτική Ελλάδα, στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ενταγμένο το 10,8% του πληθυσμού της, δηλαδή 73.218 άτομα, με άθροισμα μηνιαίας επιδοματικής ενίσχυσης 7.610,018€. Οι άνεργοι δικαιούχοι του ΚΕΑ στη Δυτική Ελλάδα είναι σήμερα 10.540 άτομα. Το 10% θα μπει στην εργασία.

Τα σχολικά γεύματα έγιναν πλέον θεσμός του ελληνικού σχολείου. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης σε 102 δημοτικά σχολεία, όπου θα διανέμονται κάθε μέρα συνολικά 14.260 ζεστά γεύματα.

Στο πλαίσιο του δικτύου κοινωνικής προστασίας που δημιουργούμε με τα Κέντρα Κοινότητας σε όλη τη χώρα, στη Δυτική Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 18 Κέντρα Κοινότητας, 1 παράρτημα ΚΕΜ (Κέντρο Ένταξης Μεταναστών) και 8 παραρτήματα Ρομά.

Για την κυβέρνησή μας προτεραιότητα έχει το παιδί. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα επιδοτηθούν, εντός του 2018, 15 δήμοι με σκοπό τη λειτουργία 19 νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών, που θα καλύψουν 475 νέες θέσεις παιδιών, με κόστος εξοπλισμού 850.000€.

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μια από τις πιο βεβαρημένες περιφέρειες στην Ελλάδα ως προς τις συνθήκες διαβίωσης στους θύλακες των οικισμών-καταυλισμών Ρομά. Η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά έχει καταγράψει και χαρτογραφήσει, για πρώτη φορά, συνολικά 74 οικισμούς Ρομά με συνολικό πληθυσμό 16.244 άτομα.

Στους 15 από τους οικισμούς, οι 1.579 διαμένοντες ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Προχωράμε στη μετεγκατάστασή τους με σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Σε 27 οικισμούς, όπου 7.468 άτομα ζουν σε μεικτές περιοχές με σπίτια και παραπήγματα και ελλιπείς υποδομές παρεμβαίνουμε αναβαθμίζοντας τα δίκτυα οδοποιίας, αποχέτευσης, ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και με τη δημιουργία πολύκεντρων. Σε 32 οικισμούς 7.197 άτομα ζουν σε σπίτια σε υποβαθμισμένες γειτονιές μέσα στους αστικούς ιστούς των πόλεων. Στις περιπτώσεις αυτές θα επιδοτήσουμε το ενοίκιο και την απασχόληση.

Μέσα στο 2018 προχωράμε στη Δυτική Ελλάδα στις παρακάτω δράσεις συνολικού κόστους 12.210.000€ για περίπου 10.500 ωφελούμενους Ρομά:

1. Μετεγκαταστάσεις για οικογένειες που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, στο δήμο Αγρινίου-οικισμός Αη Βασιλιώτικα και στο δήμο Δυτικής Αχαΐας -οικισμός Ποτάμι.
2. Αντικαταστάσεις οικίσκων στο δήμο Ήλιδας-Οικισμός Παπακαυκά και Κέντρο.
3. Αναβάθμιση υποδομών και δικτύων στους παρακάτω δήμους και οικισμούς: Στο δήμο Αγρινίου –οικισμός Αη Βασιλιώτικα, στο δήμο Δ.Αχαίας- οικισμοί Ποτάμι και Γερουσέϊκα, στο δήμο Ήλιδας – οικισμοί Παπακαυκά και Τσιχλέϊκα, στο δήμο Πηνειού-οικισμός Τραγανό και στο δήμο Ερυμάνθου-οικισμοί Φαρραί και Χαλανδρίτσα.
4. Δημιουργία Πολύκεντρων στους παρακάτω δήμους και οικισμούς: Στο δήμο Δ.Αχαίας-οικισμός Σαγαίϊκα, Γερουσέϊκα και Τσιγγάνικα, στο δήμο Πηνειού-οικισμός Υδατόπυργος Γαστούνης και στο δήμο Ήλιδας- οικισμός Κέντρο.
5. Κινητή Μονάδα με εξειδικευμένο προσωπικό για την ανάπτυξη παρεμβάσεων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων όπως λέσχες ανάγνωσης, θεατρικά και μουσικά εργαστήρια, κτλ., στους εξής οικισμούς του Δήμου Πατρέων: Προσφυγικά, Εργατικές Κατοικίες, Βραχναίϊκα και Ριγανόκαμπος.
6. Παράλληλα προχωράμε σε οριζόντιες δράσεις, οι οποίες αφορούν στα παρακάτω:
• Επιδότηση ενοικίου
• Βελτίωση συνθηκών ζωής
• Συμβουλευτική για την Απασχόληση των νέων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας
• Προώθηση της απασχόλησης με νέες θέσεις εργασίας
• Επιδότηση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών».

Αν σου άρεσε κάνε