tzanakopoulos-skopiano-pgdm

Προανακριτική για όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία Novartis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 09/02/18, 13:52
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πανηγύρισε για την χθεσινή έκδοση του 7 ετούς ομολόγου, δίνοντας βάση στις «αντίξοες συνθήκες» στις διεθνείς αγορές.

Ο Δημήτρης Τζανακόπυλος «σήκωσε ψηλά» τη χθεσινή έκδοση του 7ετους ομολόγου για να εστιάζει για μια ακόμα φορά στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως προσπαθεί να επικοινωνήσει η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η χθεσινή έξοδος στις αγορές δείχνει τρία πράγματα για την «πορεία της ελληνικής οικονομίας:


  • Αντλείται νέο χρήμα το οποίο θα προστεθεί στο απόθεμα ρευστότητας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

  • Καθίσταται σαφής η επιστροφή στην κανονικότητα. Όχι μόνο η χώρα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές αλλά είναι πλέον σε θέση να έχει πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στις διεθνείς αγορές.

  • Επιβεβαιώνεται ότι μετά και την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων του Δεκεμβρίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστους δανεισμού της».


Προανακριτική για τη Novartis

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως θα γίνει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία, καθώς «προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. Σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει Σύνταγμα και νόμος».

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως «από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, δήλωσε πως «περιμένουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα. Να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της».

Κάνοντας επίθεση προς τη ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Αυτό πρώτος από όλους πρέπει να το σεβαστεί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές».

Σχετικά με τις κριτικές που έχουν ακουστεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «αυτό το καθεστώς ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από τον ελληνικό νόμο έτσι όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου. Η προσπάθεια το διεθνώς αυτό προστατευόμενο καθεστώς, να παρουσιαστεί ως καθεστώς κουκουλοφόρων δεν προσβάλλει την κυβέρνηση αλλά την ίδια την Ελληνική Δικαιοσύνη & τη Διεθνή Νομιμότητα ενώ τελικά καταλήγει να εξευτελίζει αυτούς οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την υπερασπιστική γραμμή» πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε