NATO Summit in Warsaw

Σε «αχαρτογράφητα νερά» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 14/02/18, 08:09
Σε «αχαρτογράφητα νερά» έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα τεταμένη και συνάμα πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας. Το «μανιφέστο» μονομερών διεκδικήσεων από την Άγκυρα μέσω κλιμακούμενης προκλητικής «ρητορικής», πρωτοφανών επεισοδίων στα Ίμια και απειλητικών μηνυμάτων, εγείρουν σοβαρές γεωπολιτικές ανησυχίες, την ώρα που η Ελλάδα «παλεύει» με τα «απόνερα» των μνημονιακών πολιτικών και τα «παζάρια» για την ονομασία της ΠΓΔΜ είναι σε εξέλιξη.

Η ένταση που προκαλεί η Άγκυρα, θα λέγαμε, πως είναι η συνέχεια του «παραληρήματος» του Τούρκου προέδρου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι προκλήσεις του «σουλτάνου» είχαν τότε κάνει τον γύρο όλου του κόσμου, με τα διεθνή ΜΜΕ να μιλούν για «αμηχανία» της ελληνικής κυβέρνησης μπροστά στην τουρκική πρόκληση.

Από τότε και έπειτα ο Ερντογάν κλιμακώνει τις συγκρούσεις με την Ελλάδα τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο και στην πράξη. Χαρακτηριστικό το πρωτοφανές σκηνικό στα Ίμια, με τον εμβολισμό του πλοίου του Λιμενικού Σώματος από την τουρκική ακταιωρό. Ακολούθησε ένα «κρεσέντο» απειλών από τον Τούρκο πρόεδρο, το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ, η παρέμβαση της Κομισιόν για αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, ένα «μπαράζ» ανακοινώσεων από το τουρκικό ΥΠΕΞ και η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον Γιλντιρίμ.

Η απαράδεκτη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Άγκυρας το βράδυ της περασμένης Τρίτης επιβεβαιώνει πως το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό συνέβη βάση σχεδίου, κατόπιν εντολής, στο πλαίσιο μίας πρωτοφανούς διεκδίκησης ότι τα Ίμια συνιστούν τουρκικό έδαφος.

«Ο Γ.Γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον Γ.Γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ (δηλαδή τα Ίμια), τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Άγκυρας.

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματά.

Στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του, έπειτα από αίτημα της Άγκυρας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «ο κ. Τσίπρας επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Υπογράμμισε, επίσης, «την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».

Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Στην επικοινωνία αυτή, αναφέρουν πληροφορίες, ο Γκιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η ένταση με την Άγκυρα προκαλεί έντονο προβληματισμό και για τις διαπραγματεύσεις ως προς το θέμα των Σκοπίων,.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βρισκόταν προχθές στην Τουρκία, η οποία έχει επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές προκλητικό «κρεσέντο», αποκαλώντας τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες».

«Η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της "Μακεδονίας", επειδή η Ελλάδα είναι λάθος», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τους μετανάστες από βαλκανικές χώρες.

«Τούρκοι και "Μακεδόνες" είναι αδέλφια», είχε τονίσει ο ίδιος, σημειώνοντας πως «η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα πίσω από την "Μακεδονία"».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «άδικες» τις ελληνικές ενστάσεις για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως : «Η Τουρκία θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της "Μακεδονίας" και δεν θα επιτρέψει να αλλάξει όνομα».