yiannis-dragasakis

Δραγασάκης: Πλήρης και απρόσκοπτη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 17/02/18, 14:38
«Κατώτερη των περιστάσεων» χαρακτηρίζει τη στάση της αντιπολίτευσης στην υπόθεση Novartis ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι μόνο η «πλήρης και απρόσκοπτη διερεύνηση» θα αποτρέψει «τον κίνδυνο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και θα αποκαταστήσει τη βλάβη που υπέστη η χώρα».

«Η μόνη λοιπόν υπεύθυνη στάση, κατά τη γνώμη μου, είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει απερίσπαστη το δύσκολο έργο της και να τη στηρίξουμε ώστε η έρευνά της να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα, με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου» αναφέρει ο κ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», σημειώνοντας ότι «όλα τ' άλλα αποτελούν αντιπερισπασμούς, που ωστόσο δεν μπορούν να αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του παρελθόντος».

Όπως επισημαίνει, κυρίως από το 2000 και μετά, οι κυβερνήσεις «επέτρεψαν να διαπραχθεί μια τεράστια αρπαγή πόρων σε βάρος των ασφαλιστικών Ταμείων, του Δημοσίου και των πολιτών, που αν οι αναφερόμενοι στη δικογραφία αριθμοί επιβεβαιωθούν, συνέτεινε σημαντικά στα ελλείμματα των Ταμείων και τη χρεοκοπία της χώρας».

Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει πως «αν και το σκάνδαλο αυτό "ήταν γνωστό σε όλους", όπως ομολογείται πια από πολλούς, αν και είχε καταγγελθεί από τον τότε γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σούρλα και άλλα στελέχη της κυβέρνησης εκείνης της περιόδου, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν το παραμικρό για τη διερεύνησή του» .

Για το Σκοπιανό αναφέρει ότι «η συμφωνία με την ΠΓΔΜ, για να οδηγεί σε λειτουργική, αποδεκτή για όλες τις πλευρές, και βιώσιμη λύση, πρέπει να είναι συνολική και να καλύπτει όλα τα θέματα, τόσο άμεσα όσο και στην προοπτική τους, με τρόπο οριστικό και αδιαμφισβήτητο». Δηλώνει ακόμη ότι η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να διερευνήσει τις δυνατότητες και να κάνει από την πλευρά της ό,τι είναι δυνατόν για να φθάσουμε σε μια εθνικά συμφέρουσα συμφωνία».

Ερωτηθείς για τα μηνύματα των συλλαλητηρίων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι η Αριστερά έχει αγωνιστεί για το δικαίωμα στη διαδήλωση, υπογραμμίζει ωστόσο, ότι η άποψη πως «δεν έχουμε να χάσουμε και τίποτα» αν το πρόβλημα μείνει εσαεί άλυτο, «μπορεί να γίνει και πηγή κινδύνων» με δεδομένες τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Για την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια «με την ασπίδα προστασίας που μας δίνουν τα ταμειακά αποθέματα που δημιουργούμε, χωρίς προληπτική γραμμή ή άλλα προαπαιτούμενα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτηρίζει «ισοπεδωτικές» τις απόψεις περί «μετάλλαξης» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηθείς αν «η απόφαση του κόμματος το 2014 να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά, ήταν λάθος» απαντά ότι «η τότε κυβέρνηση υπήρξε θύμα του αδιεξόδου που προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της και στη χώρα».

«Έχοντας αποδεχθεί το ανεπίστρεπτο της ήττας της μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το Μάιο του 2014, η ηγεσία της Ν.Δ. επιχείρησε να μεταφέρει το δικό της πρόβλημα στη χώρα, οργανώνοντας τη τακτική της λεγομένης "αριστερής παρένθεσης". Ωστόσο η κυβέρνηση διανύει ήδη το τέταρτο έτος από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015» παρατηρεί, προσθέτοντας ότι «η κοινωνική δυναμική εξακολουθεί να θέλει την προοδευτική στροφή να διαρκεί».

Αν σου άρεσε κάνε