evros_0

Για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο θα δικαστούν οι Έλληνες στρατιωτικοί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 02/03/18, 14:00
Ολοένα κι ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στις τεταμένες σχέσεις με την Άγκυρα, ύστερα και από το νέο περιστατικό στον Έβρο με τη σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους, οι οποίοι θα δικαστούν για παράνομη είσοδο, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το μεσημέρι της Παρασκευής.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο , αφού προηγουμένως κατέθεσαν στις δικαστικές Αρχές. Ζητήθηκε η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή». Παράλληλα, αναφέρουν πως ελέγχονται και τα κινητά τηλέφωνα των Ελλήνων φαντάρων.

Σχετικά με τους στρατιωτικούς, πρόκειται για έναν υπαξιωματικό και επαγγελματία οπλίτη, οι οποίοι πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία και συνελήφθησαν με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η περίπολος φέρεται να είχε χάσει τον προσανατολισμό της λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και είχε εισχωρήσει σε τουρκικό έδαφος.

Από την πλευρά του το Μαξίμου, διαμηνύει πως αναμένει άμεσα την έκδοση των στρατιωτικών. «Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πως η επιστροφή των 2 Ελλήνων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που συνελήφθησαν χθες, Πέμπτη, από τους Τούρκους θα είναι άμεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης επικοινώνησε «σε κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας», σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΣ «την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε πως «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγύηση προάσπισης της εδαφική ακεραιότητας, παρέχοντας μια αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ιδιαίτερα δε καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, στον χώρο του Αιγαίου, αντιδρώντας με σύνεση και ψυχραιμία» ανέφερε ο κ. Αποστολάκης για να συμπληρώσει πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δημιουργήσει κι έναν ισχυρό άξονα συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Στο μεταξύ, την άμεση διευθέτηση του ζητήματος ζητεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε σχετική δήλωσή του ο ίδιος σημείωσε ότι «θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα.

Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού» κατέληξε στη δήλωση του ο. Κουμουτσάκος.

Αν σου άρεσε κάνε