proores-ekloges-cnbc-tsipras-mitsotakis-agores

Εκλογές μετά τον... κρίσιμο Αύγουστο «δείχνει» το CNBC

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 04/04/18, 10:36
Μία μόλις μέρα μετά τους ελιγμούς του πρωθυπουργού, μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίαση του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της έντονης δυσφορίας του ΣΥΡΙΖΑ με την επικοινωνιακή «γραμμή» του Πάνου Καμμένου ως προς τα εθνικά θέματα, το CNBC φιλοξενεί δημοσίευμα περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα εντός του 2018.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η εντολή του Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019, όμως, καθώς από τον Ιανουάριο τίθενται σε εφαρμογή βασικά μέτρα λιτότητας και το πρόγραμμα διάσωσης εκπνέει φέτος το καλοκαίρι, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται πως η κυβέρνηση θα κηρύξει γενικές εκλογές νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Αυτό είναι πράγματι ένα από τα ρίσκα στο σενάριό μας, όμως πιθανότατα μετά τη λήξη του προγράμματος», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής της Societe Generale, Ιβάν Μαμαλέτ.

Η Ελλάδα αναμένεται να τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της τον Αύγουστο. Ωστόσο, ορισμένες μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές, περιλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο. Έτσι, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως μεταξύ του Αυγούστου και των αρχών του 2019 υπάρχει «παράθυρο» για πρόωρες εκλογές.

«Υπάρχει πιθανότητα οι εκλογές να διενεργηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2018», δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Bloomberg ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που κ. Τσίπρας κηρύσσει πρόωρες εκλογές. Το 2015, μετά την υπογραφή του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ο κ. Τσίπρας κήρυξε πρόωρες εκλογές μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ανοικτά αντιμνημονιακή στάση, ωστόσο ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του εφάρμοσαν πολιτικές που τους ζήτησαν οι πιστωτές και έχουν δεσμευτεί πως θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις της Ελληνικής οικονομίας.

Το 2015 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 18% σε τρεις συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών. Συνολικά, από την αρχή του 2010 η Ελληνική αγορά έχει χάσει περίπου το 83% της αξίας του. Συγκριτικά, στην Πορτογαλία, η οποία επίσης είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια το 2011, σημειώθηκε συρρίκνωση περίπου 36% στο ίδιο διάστημα.

Ωστόσο, αν πραγματοποιούνταν πρόωρες εκλογές αργότερα φέτος, ενδέχεται στην πραγματικότητα αυτό να ήταν θετικό για τις ελληνικές μετοχές, όπως σχολίαζαν οι αναλυτές στο CNBC.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις έναντι της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2016 όταν εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεφαλής της ΝΔ», επισήμανε η διευθύντρια Ευρώπης του The Economist Intelligence Unit, Τζοάν Χάνει. Ωστόσο, «η ψαλίδα είναι πιθανόν να κλείσει εν όψει των επόμενων εκλογών», πρόσθεσε. «Ο κ. Τσίπρας είναι αποτελεσματικός στις πολιτικές εκστρατείες και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια φυσική βάση στήριξης στον δημόσιο τομέα».

Οι αναλυτές, σύμφωνα με το CNBC, είναι σίγουροι πως και οι δυο ηγέτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών των μετοχών. Σύμφωνα με τον Ζόλτ Ντάρβας, senior fellow του Bruegel, ακόμα και αν προκηρυχθούν εκλογές νωρίτερα του αναμενόμενου, δε θα υπάρξουν πολλές διαφορές πολιτικής.

«Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους», δήλωσε στο CNBC, προσθέτοντας πως ως αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση πάντα θα έχει μικρό περιθώριο για αύξηση των δαπανών.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πει πως θα μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 20% από 29% και θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, σε μια προσπάθεια να φέρει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως «φιλικές προς τις επιχειρήσεις» και ως εκ τούτου υποστηρικτικές για τις μετοχές.

Από την άλλη πλευρά, το τέλος του προγράμματος διάσωσης θα αποτελέσει μια στιγμή-κλειδί για το πολιτικό μέλλον του κ. Τσίπρα. Οι λεπτομέρειες της εξόδου δεν είναι ακόμα γνωστές, όμως αν οι πιστωτές αναγκάσουν την Ελλάδα να ζητήσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να δει την δημοτικότητά του να πέφτει. Ωστόσο, τον Αύγουστο ο κ. Τσίπρας πιθανότατα θα πει στους Έλληνες πως η χώρα απελευθερώθηκε μια και καλή από την Τρόικα, που ανάγκασε την Ελλάδα να εφαρμόσει τεράστιες περικοπές τα τελευταία χρόνια. Θα θελήσει επίσης να ανακοινώσει πως οι πιστωτές αναδιάρθρωσαν το Ελληνικό χρέος. Οι λεπτομέρειες της αναδιάρθρωσης θα συζητηθούν αργότερα φέτος, όμως θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας στο μέλλον. Αυτό θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να πει στους ψηφοφόρους πως κατάφερε να ξεπεράσει τις επικρίσεις χωρών όπως η Γερμανία.

«Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα», σχολίασε ο Σιάραν Ο' Χάγκαν της Societe Generale, προσθέτοντας πως η αντίδραση στην περίπτωση επανεκλογής του Τσίπρα θα μπορούσε να είναι περιορισμένη.

Αν σου άρεσε κάνε