tsavousoglou-tourkia-oie-ieroysalim

Πήρε τη σκυτάλη ο Τσαβούσογλου: Τούρκοι κομάντο κατέβασαν τη σημαία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 16/04/18, 18:31
Πολιτική έντασης ασκεί η Άγκυρα, την ώρα που άγνωστο παραμένει το πότε θα σημάνει λήξη συναγερμού για την περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης από την 1η Μαϊου.

Ενώ η κυβέρνηση αμφισβητεί το περιστατικό με την ελληνική σημαία, την οποία οι Τούρκοι διαμηνύουν πως κατέβασαν από βραχονησίδα, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου συνέχισε με τη σειρά του την προκλητική «ρητορική» του Μπιναλί Γιλιντιρίμ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι την ελληνική σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντο κι ότι αν χρειαστεί, θα το ξανακάνουν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά για τον Πάνο Καμμένο: «Τον χαρακτηρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα καλό παιδί, κάποιοι άλλοι κακομαθημένο. Αγαπάει τον λαϊκισμό αλλά δεν πρέπει να χαλάσουμε τις σχέσεις λόγω αυτού του προσώπου».

Ακόμη, ο Τσαβούσογλου έθεσε εκ νέου ζήτημα Λωζάνης, λέγοντας ότι «σε πολλά νησιά δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία» και προσθέτοντας ότι «χωρίς να υπάρχει ένταση, μπορεί να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Νωρίτερα την Δευτέρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε: «Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες του γείτονά μας της Ελλάδας, η οποία προκαλεί την αύξηση της έντασης, από καιρού εις καιρόν στο Αιγαίο. Αυξήσεις σε αυτές τις εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρτντάκ και πάλι στο νησί Ντιντίμ, έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί», είπε ο Γιλντιρίμ.«Υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία μας», τόνισε ο Γιλντιρίμ.Σημειώνεται πως οι αναφορές του Γιλντιρίμ δεν επιβεβαιώνονται από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ μόλις την Παρασκευή είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους Μιράζ 2000-5, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο του 34χρονου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Από την πλευρά τους, τόσο ο δήμαρχος των Φούρνων όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδουν το περιστατικό.

«Η σημαία κυματίζει» στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, τονίζει ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, Γιάννης Μαρούσης.

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα», επεσήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σηκώνοντας τους τόνους κατά των δηλώσεων που έκανε νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο ίδιος τόνισε πως «η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».