kiriakos-fwfi

Το μήνυμα Κυριάκου σε Φώφη και τα σενάρια για την επομένη των εκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 05/05/18, 12:23
Του Γιάννη Σαραντάκου

Νέο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση απευθύνει ο Κυριάκος για την επόμενη μέρα των εκλογών. Ο πρόεδρος της ΝΔ για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες δίνει τη διαβεβαίωση ότι ανεξαρτήτως ποσοστών ή πιθανότητας αυτοδυναμίας, η χώρα θα έχει κυβέρνηση ύστερα από την προσφυγή στις κάλπες, οπότε δεν θα οδηγηθεί σε νέα αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής, που έχουν ψηφίσει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η τοποθέτησή του χθες από τη Θεσσαλονίκη έχει προφανώς αποδέκτη και τη Φώφη Γενηματά, η οποία άλλωστε προ δύο ημερών ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών εδώ και τώρα. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να θέσει ήδη προ των ευθυνών τους όλους τους ηγέτες των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της χώρας και να ξεκαθαρίσει τη δική του πρόθεση.

Ειδικότερα, τα σενάρια της επόμενης μέρας είναι τα εξής:


  1. Εάν ΝΔ έχει «καθαρή» αυτοδυναμία, που σημαίνει ότι η δύναμή της στη Βουλή θα είναι κοντά στις 160 έδρες, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει πολιτικές συγκλίσεις (με την τοποθέτηση ενδεχομένως στην κυβέρνηση ακόμη και προσώπων, που δεν ανήκουν στο στενό κομματικό του πυρήνα), προκειμένου να «περάσει» ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

  2. Εάν η ΝΔ έχει οριακή αυτοδυναμία, δηλαδή στις 151- 152 έδρες, θα απευθυνθεί στο Κίνημα Αλλαγής, διαμορφώνοντας όρους για μία κοινή κυβερνητική πορεία, δεδομένου ότι για τη σημερινή εποχή μία τέτοια κοινοβουλευτική δύναμη δεν αποτελεί εγγύηση μακροημέρευσης μίας κυβέρνησης, που θα βασίζεται αποκλειστικά σε αυτό τον αριθμό εδρών.

  3. Εάν η ΝΔ κερδίσει την εκλογική πρωτιά, αλλά όχι την αυτοδυναμία, τότε ο σχηματισμός μίας συγκυβέρνησης αποτελεί μονόδρομος. Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ευθέως το θέμα στην κυρία Γεννηματά. Το δίλλημα θα αφορά τη δημιουργία μίας κυβέρνησης μακράς πνοής, που θα λειτουργήσει σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, εκσυγχρονισμό των δομών δημόσιας διοίκησης ή και την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες με το καταστροφικό - σύμφωνα με τη ΝΔ - σύστημα της απλής αναλογικής.


«Κυβέρνηση ή ακυβερνησία». Αυτό θα είναι το μήνυμα, που θα εκπέμψει ο πρόεδρος της ΝΔ προ στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Στο εσωτερικό του κόμματος, πάντως, εμφανίζονται ήρεμοι , καθώς θεωρούν ότι η κυρία Γεννηματά έχει συναίσθηση των ευθυνών της και δεν πρόκειται να οδηγήσει με δική της επιλογή τη χώρα σε μία επικίνδυνη περιπέτεια. Θεωρούν ότι θα υπάρξει - εύκολα η δύσκολα - κοινός τόπος και ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι θέμα λίγων ημερών.

Από εκεί και πέρα… δύο κεφαλαιώδη ζητήματα θα τεθούν από όλες τις πλευρές. Το πρώτο αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη έτοιμο το νέο σχέδιο, που περιλαμβάνει το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειακών, αλλά και τη μείωση του μπόνους, που σήμερα λαμβάνει το πρώτο κόμμα.

Σε καμία περίπτωση, όμως, το σχέδιο αυτό δεν σημαίνει απλή αναλογική. Το δεύτερο ζήτημα, για το οποίο θα κληθούν όλοι να «βάλουν νερό στο κρασί τους», αφορά το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας ενόψει της εκλογής το 2020. Το όνομα «Καραμανλής» δύσκολα «περνά» από το Κίνημα Αλλαγής και κατά συνέπεια ακόμη κι αν πολλά «γαλάζια» στελέχη βλέπουν τον πρώην πρωθυπουργό, ως το ιδανικό πρόσωπο, εντούτοις δεν είναι βέβαιο ότι η επιλογή αυτή θα μπορεί να «σταθεί».

Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με παράγοντες της Πειραιώς, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη βάση της νέας κυβέρνησης, οπότε θα αναζητήσει μία κοινά αποδεκτή λύση, εφόσον τα δεδομένα το επιβάλλουν.

 

 

Αν σου άρεσε κάνε