Σκοπιανό: Το κυβερνητικό «παιχνίδι» με τους «180»

Σκοπιανό: Το κυβερνητικό «παιχνίδι» με τους «180»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:44 Δημιουργία 14/05/18, 08:10
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

«Όταν ακούσετε ότι «κλείδωσε» συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, τότε η λύση θα είναι πολύ κοντά», είχε δηλώσει ο Ζόραν Ζάεφ και την ερχόμενη Πέμπτη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα λάβουν τη «σκυτάλη» των διαπραγματεύσεων από τους Νίκο Κοτζιά, Νικολά Ντιμιτρόφ και Μάθιου Νίμιτς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών «άνοιξε» το δρόμο για την επικείμενη συνάντηση κορυφής, που σημαίνει πως το σχέδιο περί διετούς προθεσμίας στην ΠΓΔΜ για την αλλαγή Συντάγματος, το οποίο βρίσκεται στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων, «ξεμπλόκαρε» την αδιάλλακτη στάση που κρατούσε η κυβέρνηση των Σκοπίων ως προς τις προϋποθέσεις, που είχε θέσει η Αθήνα.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθούν στις 17 Μαίου στη Βουλγαρία στο περιθώριο της συνάντησης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Την είδηση γνωστοποίησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά την 6ωρη συνάντηση που είχε με τους κκ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο «έγινε μία πολύ σοβαρή συνάντηση, με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά».

Είναι πλέον σαφές πως η κυβέρνηση Ζάεφ έθεσε ως όρο την προθεσμία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κι ως αντάλλαγμα την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς και της ένταξής της στην ΕΕ.

Το «χαρτί» Τσίπρα εν μέσω πολιτικού χάους

Τη στιγμή που τα πολιτικά «χαρτιά» αναστροφής του κλίματος έχουν περιοριστεί για τον κ. Τσίπρα, εν μέσω αποδόμησης του αφηγήματος της «καθαρής εξόδου» από δανειστές, αντιπολίτευση και ενδοκυβερνητικά στελέχη, ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός επιδιώκουν διακαώς την επίλυση του ονοματολογικού στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Αν και η ΠΓΔΜ «καίγεται» να λύσει το «αιώνιο» θέμα του ονοματολογικού, με απώτερο σκοπό την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εντούτοις η Αθήνα… βιάστηκε να ανοίξει το ευαίσθητο κεφάλαιο του «Σκοπιανού» και μάλιστα σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία τόσο για την οικονομία της Ελλάδας όσο και για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ειδικά τη στιγμή που η Τουρκία παίζει επικίνδυνα διπλωματικά «παιχνίδια».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκτεθεί, έχοντας επιχειρήσει να λύσει ένα τόσο «λεπτό» ζήτημα, που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, δίχως αφενός να έχει διασφαλίσει τις αναγκαίες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση Ζάεφ κι αφετέρου χωρίς να έχει καταλήξει σε μία ενιαία «γραμμή» πάνω στην οποία θα στηριχτούν οι κρίσιμες συνομιλίες με την ΠΓΔΜ-οι ΑΝΕΛ επιμένουν στο «βέτο» κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία»-αλλά ασκώντας «μυστική διπλωματία».

Το σίγουρο είναι ότι στην Ηρώδου Αττικού δεν επιθυμούν να «στιγματιστούν» με την αποτυχία των διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό, την ώρα που «ξεδιπλώνουν» το αφήγημα «πετύχαμε εκεί, όπου οι άλλοι δεν μπόρεσαν».

Μετρούν και ξαναμετρούν

Οι… κυβερνητικές διαρροές στο φύλλο της «Αυγής» ότι οι Βρυξέλλες ζητούν διευρυμένη συμφωνία για το Σκοπιανό, δεν εξέπληξαν. Το «παιχνίδι» με τους «180» βρίσκεται, αν όχι εξαρχής, εδώ και καιρό μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Το επικοινωνιακό «τρι» της κυβέρνησης Τσίπρα εξόργισε, πάντως, τους ευρωπαϊκούς κύκλους, οι οποίες έσπευσαν να διαψεύσουν πως η ευρύτερη πλειοψηφία αποτελεί επιδίωξη της ΕΕ.

«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε urbi et orbi στη Βουλή ότι υποστηρίζει τη λύση, αλλά ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αναμειχθούν, είναι θέμα των μερών να κινηθούν όπως νομίζουν», αναφέρουν πηγές της Κομισιόν, ως απάντηση στο δημοσίευμα της Αυγής.

Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες υπενθυμίζουν τα λόγια Γιούνκερ από το βήμα της ελληνικής Βουλής: «Δεν είναι δική μου δουλειά για να σας δώσω προτάσεις, κατευθυντήριες γραμμές, ή ακόμα και καθοδήγηση για ένα θέμα που είναι για να ρυθμίσετε μεταξύ σας. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να τονίσω την ανάγκη επίλυσης αυτού του προβλήματος».

Εκεί που εστιάζει την προσοχή της τώρα η κυβέρνηση, είναι να εξασφαλίσει τον τρόπο, με τον οποίο η συμφωνία θα καταστεί πλήρης, νομικά δεσμευτική, ισχυρή και πολιτικά διαχειρίσιμη.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας σίγουρα δεν προσβλέπει στην ψήφο των ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει πως διαφωνούν, αλλά πως θα συνεχίσουν και μαζί «μέχρι τέλους». Συνεπώς, ο πρωθυπουργός «κοιτάζει» προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής, όπου αν και μυρίζει «μπαρούτι», εντούτοις διατηρείται ζωντανό το «φλερτ» για μετέπειτα συμμαχίες.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, λοιπόν, στην Ηρώδου Αττικού έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν «κουκιά», με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι η όποια συμφωνία για το Σκοπιανό να «περάσει» από τη Βουλή με την ευρεία πλειοψηφία των «180». Πρόκειται για σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ακόμη κι αν στους «συμμάχους» προστεθούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, καθώς και ορισμένοι εκ των ανεξάρτητων, καθώς ούτε το ΚΚΕ ούτε και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως είναι πολύ δύσκολος ο στόχος, ωστόσο μέσω του Σκοπιανού κάνει πολιτικό «παιχνίδι», επιχειρώντας να εκθέσει στα μάτια της κοινής γνώμης την αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικά μετά το «φιάσκο» με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis, η οποία πήρε το δρόμο για τη Δικαιοσύνη. Ζητώντας ευρεία πλειοψηφία, θα επικαλεστεί την εθνική ευθύνη, επιχειρώντας παράλληλα να απομονώσει πολιτικά τη ΝΔ, σε περίπτωση που η «γαλάζια» παράταξη δεν συναινέσει, «γυρίζοντας» στην Πειραιώς τα «πυρά» περί «ανευθυνότητας». Έτσι, θα έχει κινηθεί στην «πεπατημένη» της επίρριψης ευθυνών στον αντίπαλο, πάντα στη «σκιά» του γνωστού αφηγήματος του «μας χωρίζει μία άβυσσος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Αν σου άρεσε κάνε