ΝΔ: Ο πανικόβλητος Τσίπρας αναζητεί «σωσίβιο» για την εκλογική ήττα

ΝΔ: Ο πανικόβλητος Τσίπρας αναζητεί «σωσίβιο» για την εκλογική ήττα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:45 Δημιουργία 15/05/18, 06:32
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την εκτίμηση ότι το κλίμα «βαραίνει» για την κυβέρνηση, μετά τη «βόμβα» ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων για την αναγκαιότητα προληπτικού προγράμματος, εκφράζουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, που επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «φλερτάρει» ακόμη με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μέσα στο '18.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια «καταρρέει», ενώ ταυτόχρονα τα ανοιχτά μέτωπα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής επιδεινώνουν την όλη κατάσταση και οδηγούν τον πρωθυπουργό στις ... κάλπες.

Για τον λόγο αυτό, η ΝΔ επανέφερε - με αφορμή τη συζήτηση για το «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών - την πάγια θέση του κ. Μητσοτάκη για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους διαμένοντες εκτός Ελλάδας.

Από την Πειραιώς, μάλιστα, διεμήνυσαν στον Πάνο Σκουρλέτη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να συζητήσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την κατάτμηση μεγάλων περιφερειών, εφόσον το υπουργείο Εσωτερικών αποδεχθεί την πρόταση για ψήφο των Ελλήνων ομογενών.

Όσον αφορά την επιστολή του κ. Σκουρλέτη για συνάντηση εργασίας με όλα τα κόμματα, η ΝΔ συνέδεσε ευθέως την παρουσία εκπροσώπου της στο ραντεβού με την αποδοχή του αιτήματος για τους Έλληνες του εξωτερικού, κάτι όμως που η κυβέρνηση απορρίπτει επί τους παρόντος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, θεωρείται βέβαιο ότι ακόμη κι αν φτάσει η πρόταση για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών στη Βουλή, η ΝΔ θα την καταψηφίσει, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για μικροπολιτικά παιχνίδια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιμένει ότι οι εκλογές αυτή την ώρα δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά τη λύση του προβλήματος στη χώρα, «βλέπει» πίσω από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες (εκλογικός νόμος, αλλαγή του νόμου για την ανάδειξη των τοπίων αρχόντων, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών κλπ.) μία προσπάθεια του κ. Τσίπρα να περιορίσει το μέγεθος της εκλογικής του ήττας. Θεωρεί έωλα τα σενάρια περί ευόδωσης του πολιτικού «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής και πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας θα πορευθεί μέχρι τέλους με τον κ. Καμμένο.

Το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων αναμένεται να ξεκαθαρίσει στα τέλη Μαΐου, καθώς στις 23 του μηνός θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση, που έχει ζητήσει η Φώφη Γεννηματά για την εποχή μετά το τέλος του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει ζητήσει, επίσης, την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Αν σου άρεσε κάνε