Γιατί ο Ζάεφ παραμένει ασαφής πριν τη συνάντηση με τον Τσίπρα;

Γιατί ο Ζάεφ παραμένει ασαφής πριν τη συνάντηση με τον Τσίπρα;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:15 Δημιουργία 15/05/18, 08:13
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Βέλμαχος
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ

Δύο μέρες απομένουν μέχρι τη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογο του, Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια της Βουλγαρίας για περαιτέρω συζητήσεις επί της επίλυσης του ονοματολογικού των Σκοπίων την ερχόμενη Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού των Σκοπίων «δείχνουν» πως στη συνάντηση των δύο ηγετών, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της ονομασίας για τη βόρεια γείτονα μας εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του NATO που θα αποφασίσει για την είσοδο των Σκοπίων στη Συμμαχία τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ειδικότερα, το περιβάλλον Ζάεφ ανέφερε πως «γνωρίζουμε πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να μας συναντήσει στη Σύνοδο της Πέμπτης, με στόχο να οριστηκοποιήσουμε τα όσα έχουμε συμφωνήσει μέχρι στιγμής , δίνοντας περαιτέρω κατευθυντήριες γραμμές στους υπουργούς Εξωτερικών που χειρίζονται τις διαπραγαματεύσεις», σύμφωνα με τα σκοπιανά media.

Το κόμμα του Σοσιαλδημοκράτη Ζάεφ συνεχίζει να έχει προβλήματα στο πως θα περάσει τη συμφωνία με την Ελλάδα στο εσωτερικό των Σκοπίων, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να αναφέρει χθες, Δευτέρα, πως είναι έτοιμος για να κάτσει στο τραπέζι με τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας προκειμένου να τους ενημερώσεις για την πορεία των συζητήσεων με την Αθήνα.

Επιμένει στο erga omnes ο Τσίπρας

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στις «γραμμές» που έχει θέσει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως επανέλαβε την σαφή και κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία και erga omnes, ως προϋπόθεση για συμφωνία, γεγονός που απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση. Σημείωσε ότι η συνανάπτυξη στην περιοχή, για την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση, είναι το «κλειδί» για την σταθεροποίηση στα Βαλκάνια και τη λύση του λύση του προβλήματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν θα καταλήξει σε συμφωνία, αν δεν υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες, διαβεβαιώνοντας τους συνομιλητές του ότι θα υπάρξουν, όταν θα παρουσιαστεί το κείμενο της συμφωνίας.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Τζαβάρα, σημείωσε ότι από το 2008 υπάρχει εθνική γραμμή. «Πάνω σ' αυτή την εθνική γραμμή συνεχίσαμε», επέμεινε ο κ. Τζανακόπουλος και καταλόγισε στη ΝΔ αμφιταλάντευση ως προς την τοποθέτησή της για το ζήτημα.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επίλυσης του προβλήματος, καθώς υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν θα δημιουργηθεί κυβερνητική κρίση λόγω του ζητήματος, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σχετικά με την στάση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, είπε ότι όσο υπάρχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό θέμα.

Αν σου άρεσε κάνε