Επικοινωνία Τσίπρα με Τουσκ για το Σκοπιανό

Επικοινωνία Τσίπρα με Τουσκ για το Σκοπιανό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:27 Δημιουργία 15/05/18, 12:54

Ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό αναμένεται να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πολιτικών είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 της Τρίτης και γίνεται εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Μαΐου στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου και αναμένεται συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ.

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από Αθήνα και Σκόπια είναι θετικά», ανέφερε συνεργάτες του κ. Τουσκ. «Οι δύο πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ θα συναντηθούν διμερώς στο περιθώριο της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων. Ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στην Σόφια, προφανώς, αλλά μέχρι τον Ιούνιο που είναι ο μήνας-κλειδί για αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το αν η ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων μπορεί να γίνει ξεχωριστή διαδικασία, παράλληλη με τις διαπραγματεύσεις για το όνομα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός. «Εστιάζουμε τώρα στις διμερείς συζητήσεις. Είναι πιθανό να βρεθεί λύση έως τον Ιούνιο. Ελπίζουμε οι δύο πρωθυπουργοί να επιβεβαιώσουν την αισιοδοξία μας στη Σόφια», τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε