«Μπαρούτι» στη Βουλή για τη συμφωνία με την Αλβανία-Αντιπαράθεση Κατρούγκαλου-Κεδίκογλου

«Μπαρούτι» στη Βουλή για τη συμφωνία με την Αλβανία-Αντιπαράθεση Κατρούγκαλου-Κεδίκογλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:00 Δημιουργία 16/05/18, 12:55

Σε έντονη αντιπαράθεση ήρθαν ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Σίμος Κεδίκογλου στη Βουλή, όπου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια τα νομοσχέδια του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας Ελλάδας - Κούβας και του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας με την Κούβα τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν.

Υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ ΝΔ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή τάχθηκαν κατά. Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε "παρών".

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις αιτιάσεις του εισηγητή της ΝΔ, Σίμου Κεδίκογλου, που υποστήριξε πως η συμφωνία με την Αλβανία είναι ετεροβαρής, δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και ζήτησε να προβλεφθεί ρήτρα αιρεσιμότητας σε περίπτωση που η γείτονα χώρα αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

"Η συμφωνία δεν αφορά ανάληψη οποιασδήποτε υποχρέωσης της χώρας μας έναντι της Αλβανίας. Η μόνη υποχρέωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η Αλβανία να ανταποκριθεί στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις σε θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα όπως καλή γειτονία, δικαιοσύνη, διαφθορά, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελληνικής μειονότητας" αντέτεινε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: "Καμία υποχρέωση, λοιπόν, δεν αναλαμβάνει η Ελλάδα. Αντίθετα, η Αλβανία αναλαμβάνει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις των κριτηρίων της Κοπεγχάγης στην ενταξιακή της προοπτική. Εμείς δεν θέλουμε μια μαύρη τρύπα στα Βαλκάνια. Όπως και στο Μακεδονικό, θέλουμε να είμαστε μια δύναμη που να υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και όχι το τέλμα και τη στασιμότητα".

"Η ΝΔ είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση είναι η συμμόρφωσή της με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και προχωρά σε σειρά μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, η Αλβανία εμφανίζει ένα ρεσιτάλ αμφισβητήσεων και αλυτρωτικών διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας, όπως η άρνησή της να οριοθετεί η ΑΟΖ. Θα έπρεπε να περιληφθεί ρήτρα αιρεσιμότητας" υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κεδίκογλου.

Την έντονη αντίδραση του κ. Κεδίκογλου προκάλεσαν οι αιχμές του κ. Κατρούγκαλου, ότι η ΝΔ εμφανίζεται να εκφράζει τις πιο σκληρές αντιευρωπαϊκές απόψεις και ότι δείχνει να συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι "οι ακροδεξιές πρακτικές είναι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ".

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη κύρωση της συμφωνίας με την Κούβα τόνισε ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτήν, επειδή αποσκοπεί στην ανάπτυξη των σχέσεών της με την ΕΕ και το αντιλαμβάνεται ως μία μοναδική ευκαιρία να πάρει ανάσα. "Θεωρούμε απόλυτα επιβεβλημένη τη κύρωση αυτή και γιατί είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι στη Κούβα και τον λαό της και γιατί σεβόμαστε και θέλουμε να διατηρηθούν τα μεγάλα επιτεύγματα της κουβανικής επανάστασης" είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αν σου άρεσε κάνε