Οι εκλογές, ο δείκτης «βαρόμετρο» και η πόλωση...πριν τη μάχη

Οι εκλογές, ο δείκτης «βαρόμετρο» και η πόλωση...πριν τη μάχη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:47 Δημιουργία 17/05/18, 08:20
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αλλά και με την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας, όταν και αυτός ο δείκτης ακυρώνει ουσιαστικά την εκάστοτε κυβέρνηση, τότε ο χρόνος για τις κάλπες αρχίζει πλέον να μετρά αντίστροφα και να κινείται, μάλιστα, πιο γρήγορα.

Με βάση, λοιπόν, την έρευνα της εταιρείας public issue, το 56% των πολιτών ζητεί εκλογές τώρα , ενώ το συντριπτικό 74% εκτιμά πως αυτή την αναμέτρηση θα την κερδίσει η ΝΔ.

Ίδια εικόνα υπάρχει και στα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία, με το 86% να πιστεύει ότι η κυβέρνηση κινείται προς την λάθος κατεύθυνση, ενώ σε επίπεδο δημοφιλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση, με τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να τον ακολουθούν.

Ο πρωθυπουργός, από την άλλη, εμφανίζεται τέταρτος στις προτιμήσεις των πολιτών, με τους κ.κ. Καμένο και Μιχαλολιάκο να έχουν τα χειρότερα ποσοστά.

Το ενδιαφέρον σημείο, πάντως, είναι η μεταστροφή της κοινής γνώμης σε ο,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών, αποδεικνύοντας πως οι πολίτες δεν φοβούνται την αναμέτρηση και ουσιαστικά θεωρούν ότι οι κάλπες δεν αποτελούν πρόβλημα για την χώρα, αλλά αντίθετα διέξοδο.

Ιστορικά, δύσκολα αυτή η πορεία μπορεί να αναστραφεί. Αντίθετα, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο υψηλό θα εμφανίζεται το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Αυτές οι μετρήσεις αποτελούν ένα ακόμη ισχυρό «χαρτί» στα χέρια του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα κλιμακώσει την επίθεση του στην κυβέρνηση με αιχμή δύο βασικά ζητήματα:

  1. Την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τυπικό τέλος της μνημονιακής εποχής. Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δεχθεί την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, η οποία θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τη ΝΔ, ακυρώνει πλήρως το αφήγημα των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου περί «καθαρής εξόδου» .
  2. Την αναταραχή στο χώρο της Δικαιοσύνης, η οποία πιστοποιήθηκε και με την αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι η παραίτηση αυτή, που συνοδεύτηκε με ευθείες "βολές" για απόπειρα παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη δικαστική εξουσία, αποτυπώνει πλήρως την προσπάθεια ελέγχου δικαστικών αποφάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια πρόσωπα θυμίζουν δε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, τις επιθέσεις εναντίον δικαστικών λειτουργών (χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο κ. Αθανάσιος Ράντος, εκτελών χρέη προέδρου του ΣτΕ σήμερα, που δέχθηκε ανοίκεια επίθεση από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ λίγο πριν από τη συζήτηση του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες).
Αν σου άρεσε κάνε