Σκοπιανό: Τα «παζάρια» μεταφέρονται τώρα στο... εσωτερικό

Σκοπιανό: Τα «παζάρια» μεταφέρονται τώρα στο... εσωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:12 Δημιουργία 18/05/18, 11:42
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Αν και κατά τη χθεσινή συνάντηση στη Σόφια της Βουλγαρίας οι κκ. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έδωσαν διαφορετικό στίγμα για την πορεία των διαβουλεύσεων ως προς το κορυφαίο «μέτωπο» του Σκοπιανού, εντούτοις εντείνονται τα σενάρια που θέλουν τις δύο πλευρές να έχουν «κλειδώσει» τη λύση, αλλά καθαρά για λόγους επικοινωνιακούς... να μην την αποκαλύπτουν ακόμη.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ ότι κατά το τετ-α-τετ με τον κ. Τσίπρα έπεσαν στο «τραπέζι» των συζητήσεων τέσσερα ονόματα, εκ των οποίων προκρίθηκε το ένα, συνεπώς και οι διαβουλεύσεις εισέρχονται τώρα στο τελικό στάδιο, το οποίο βέβαια είναι και το δυσκολότερο, καθώς απαιτούνται λεπτοί επικοινωνιακοί χειρισμοί στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο της κάθε χώρας, χωριστά.

Τον Ζάεφ... «άδειασε», ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, εκπέμποντας ένα ασαφές μήνυμα, το οποίο «μυρίζει», ωστόσο, από χιλιόμετρα ότι έγκειται στη «σφαίρα» της επικοινωνιακής πολιτικής. «Ούτε συμφωνούμε ούτε διαφωνούμε», «και πρόοδος και απόσταση», εννόησε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας μάλιστα πως τον βρήκε... το ξημέρωμα, συζητώντας με τον Σκοπιανό ομόλογό του για τη λύση. Επιχείρησε να δείξει έτσι τη σκληρή διαπραγμάτευση που ο ίδιος επιχειρεί, την ώρα που σύσσωμη αντιπολίτευση τον κατηγορεί αφενός για άσκηση «μυστικής διπλωματίας» κι αφετέρου ότι πέφτει «αμαχητί», καθώς η Αριστερά έσβησε και σε αυτά τα παζάρια τις «κόκκινες γραμμές».

Σημειώνεται πως οι πληροφορίες από το ραντεβού στη Σόφια λένε πως το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» (Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια) είναι η τελευταία πρόταση, που κατέθεσε ο Ζάεφ στον κ. Τσίπρα.

Όπως μεταφέρουν δημοσιεύματα σκοπιανών media, το συγκεκριμένο όνομα, θα έδινε λύση και στο erga omnes, καθώς δεν θα μπορούσαν να το αρνηθούν ούτε στη αντιπολίτευση, ανοίγοντας το δρόμο και για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Άλλες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι προκρίνεται η λύση του ονόματος «Άνω Μακεδονία», με διετή προθεσμία στην ΠΓΔΜ για να αλλάξει το Σύνταγμά της.

Από εδώ και στο εξής αρχίζουν τα δύσκολα και συνάμα τα ενδιαφέροντα. Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς... Σκοπιανού, καθώς ο κ. Τσίπρας θα έχει «μαραθώνιο» συναντήσεων, για να παράσχει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα.

Καταρχήν, αύριο, Σάββατο ο ίδιος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια, θα καλέσει σε διαδοχικές συσκέψεις τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην της Χρυσής Αυγής).

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, η άλλη πλευρά θα κινείται επίσης με γοργούς ρυθμούς, καθώς ο Ζάεφ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ.

Τα «βλέμματα» επικεντρώνονται πρωτίστως στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόταση, η οποία να παρακάμπτει την προϋπόθεση της Συνταγματικής Αναθεώρησης από την ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια, η προσοχή στρέφεται στο ΚΙΝΑΛ, που ζει στιγμές μεγάλων «αναταραχών», επιχειρώντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με το «βλέμμα» στις μετεκλογικές συμμαχίες.

Τη στιγμή που τα πολιτικά «χαρτιά» αναστροφής του κλίματος έχουν περιοριστεί για τον κ. Τσίπρα, εν μέσω αποδόμησης του αφηγήματος της «καθαρής εξόδου» από δανειστές, αντιπολίτευση και ενδοκυβερνητικά στελέχη, ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός επιδιώκουν διακαώς την επίλυση του ονοματολογικού στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Αν και η ΠΓΔΜ «καίγεται» να λύσει το «αιώνιο» θέμα του ονοματολογικού, με απώτερο σκοπό την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εντούτοις η Αθήνα… βιάστηκε να ανοίξει το ευαίσθητο κεφάλαιο του «Σκοπιανού» και μάλιστα σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία τόσο για την οικονομία της Ελλάδας όσο και για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ειδικά τη στιγμή που η Τουρκία παίζει επικίνδυνα διπλωματικά «παιχνίδια».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκτεθεί, έχοντας επιχειρήσει να λύσει ένα τόσο «λεπτό» ζήτημα, που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, δίχως αφενός να έχει διασφαλίσει τις αναγκαίες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση Ζάεφ κι αφετέρου χωρίς να έχει καταλήξει σε μία ενιαία «γραμμή» πάνω στην οποία θα στηριχτούν οι κρίσιμες συνομιλίες με την ΠΓΔΜ-οι ΑΝΕΛ επιμένουν στο «βέτο» κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία»-αλλά ασκώντας «μυστική διπλωματία».

Το σίγουρο είναι ότι στην Ηρώδου Αττικού δεν επιθυμούν να «στιγματιστούν» με την αποτυχία των διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό, την ώρα που «ξεδιπλώνουν» το αφήγημα «πετύχαμε εκεί, όπου οι άλλοι δεν μπόρεσαν».

Πάντως, το «παιχνίδι» με τους «180» βρίσκεται, αν όχι εξαρχής, εδώ και καιρό μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Το επικοινωνιακό «τρικ» της κυβέρνησης Τσίπρα, ωστόσο, έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι επισημαίνουν πως δεν ανακατεύονται στο ζήτημα του Σκοπιανού, άρα και δεν ισχύει ότι έχουν ζητήσει διευρυμένη πλειοψηφία για την όποια συμφωνία.

Αν σου άρεσε κάνε