«Σήμα» Τσίπρα για υψηλά πλεονάσματα και «φρούδες» ελπίδες για χρέος

«Σήμα» Τσίπρα για υψηλά πλεονάσματα και «φρούδες» ελπίδες για χρέος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:44 Δημιουργία 21/05/18, 14:05

«Σήμα» για τήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, όπου βρίσκεται στο επίκεντρο το ολιστικό σχέδιο της ανάπτυξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στην επικοινωνιακή «γραμμή» της υπεραπόδοσης των στόχων, τη στιγμή που τα «φουσκωμένα» πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της φορολαίλαπας και της συνεχιζόμενης «δίαιτας« στις κρατικές δαπάνες.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης».

Αν και είναι γνωστό το γερμανικό «μπλόκο» ως προς το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, εντούτοις ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλλιεργεί κλίμα μεγάλων προσδοκιών όσον αφορά τις σχετικές αποφάσεις. «Έδειξε» στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, αν και το μήνυμα του Βερολίνου είναι σαφές: το «κεφάλαιο» αυτό θα ανοίξει μετά τη λλήξη του προγράμματος, αν χρειαστεί, υπό προϋποθέσεις κι όρους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι σχετικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη και θα παράξουν το αποτέλεσμα που θα συζητηθεί στο Εurogroup του Ιουνίου.

«Όμως οι αποφάσεις αυτές δεν γράφονται σε λευκό χαρτί. Υπάρχει το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί τον περασμένοι Ιούνιο», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την «ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης» ως «ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς τον στόχο για οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο. Το κομβικότερο ζήτημα σήμερα, είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το στο αναπτυξιακό σχέδιο «γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς όπου εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό: Μεταποίηση, βιομηχανία, αγροδιατροφή, τουρισμός, ναυτιλία, φάρμακο, logistics, καινοτομία, start-ups, υποδομές, ενέργεια».

Αν σου άρεσε κάνε