Προς «αναδίπλωση» η κυβέρνηση για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Προς «αναδίπλωση» η κυβέρνηση για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:01 Δημιουργία 21/05/18, 15:09

Μετά την «κόκκινη κάρτα» από σύσσωμη την αντιπολίτευση στην ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», όπως προέκυψε κατά τα τηλεφωνικά ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς το περασμένο Σάββατο και ενώ τα «κουκιά» δεν βγαίνουν, μετρώντας τις «συμμαχίες» στη Βουλή για όποτε έρθει, αν έρθει, η συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση «αναδιπλώνεται», ενώ εξακολουθεί να ασκεί «μυστική διπλωματία».

Ενδεικτική η πολιτική των υπεκφυγών που ακολουθούν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ως προς το βασικό ερώτημα των ημερών: τελικά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν προκρίθηκε κατά το τετ-α-τετ Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια την προηγούμενη εβδομάδα;

Η άλλη πλευρά απαντά «ναι», με την κυβέρνηση Ζάεφ, μάλιστα, να εκδίδει χθες ανακοίνωση, όπου εξήγησε για ποιους λόγους αυτή η ονομασία θα μπορούσε να γίνει κοινά αποδεκτή, ευχόμενη κιόλας να γίνει.

Δεν συμφωνεί, όμως, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, «μπλοκάροντας» έτσι την έγκριση μίας ενδεχόμενης τέτοιας συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

«Στην ουσία, αυτό το όνομα δεν είναι και τόσο πάνω στο τραπέζι, αν θα ήταν λύση. Το θέμα είναι να βρεθεί λύση», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Έχει σημασία και ο τρόπος που προσεγγίζει κανείς αυτό το θέμα. Δηλαδή, η λύση στην ονομασία θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά. Εμείς λέμε για γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας, μιλώντας την Δευτέρα στον ΣΚΑΪ, ενώ πρόσθεσε ότι «το καλό του "Ιλιντεν" είναι ότι μαθαίνει ο κόσμος Ιστορία».

Αφήνοντας «αιχμές» κατά της αντιπολίτευσης, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι εκεί, όπου πρέπει να σταθεί, είναι στο αν θα τηρηθεί η σωστή διαδικασία: «Θα υπάρξει μια συμφωνία; Θα έρθει στην ελληνική Βουλή; Θα πάει στον ΟΗΕ; Και όταν τα προαπαιτούμενα αυτής της συμφωνίας δοθούν τότε προς όφελος όλων τα Σκόπια θα γίνει συμβεβλημένο μέλος του ΝΑΤΟ».

«Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας και του πρωθυπουργού ώστε να διαμορφωθεί μια άλλη κατάσταση στα Βαλκάνια συνολικά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», υποστήριξε.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, επί της διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού για το όνομα της ΠΓΔΜ, ο κ. Βίτσας τόνισε: «Η ΝΔ εμφανίζεται ως μια πολιτικάντικη οργάνωση η οποία δεν θέλει να μην βγούμε από το μνημόνιο και να μην βρούμε λύση στο λεγόμενο Σκοπιανό για να κάνει μέσω αυτού αντιπολίτευση».

Αν σου άρεσε κάνε