Σε Σκοπιανό και «επόμενη μέρα» στρέφονται τα «γαλάζια» πυρά

Σε Σκοπιανό και «επόμενη μέρα» στρέφονται τα «γαλάζια» πυρά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:59 Δημιουργία 25/05/18, 10:54
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την εκτίμηση ότι τα πολιτικά περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης τόσο σε ο,τι αφορά τα εθνικά θέματα όσο και την οικονομία είναι πλέον ανύπαρκτα, εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δηλώνει ταυτόχρονα βέβαιος ότι το 2018 θα είναι μία εκλογική χρονιά.

Στο εσωτερικό της ΝΔ στρέφουν το βλέμμα τους στο ζήτημα των Σκοπίων, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την άσκηση μυστικής διπλωματίας, χωρίς να ενημερώνει κανέναν για τα όσα συζητά με τους εκπροσώπους της γειτονικής μας χώρας.

Την ώρα που τα ραντεβού του Νίκου Κοτζιά στις ΗΠΑ συνεχίζονται στην Αθήνα και τα ονόματα διαδέχονται το ένα το άλλο, εντείνεται η σύγχυση για το τι ακριβώς θα συμβεί και για το ποια θα είναι τελικά η συμφωνία που θα φέρει ο κ. Τσίπρας στην ελληνική Βουλή.

Το Σκοπιανό συνδέεται ευθέως με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς - όπως εκτιμούν στη ΝΔ - εάν ο Πάνος Καμμένος συναινέσει σε έναν όρο, που θα περιλαμβάνει τελικά το όνομα «Μακεδονία», τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με το φάσμα της πολιτικής και εκλογικής κατάρρευσης των ΑΝΕΛ. Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο των εκλογών μπορεί να είναι πιο κοντά από ότι και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της ΝΔ φαντάζονται...

Παράλληλα, η ΝΔ επικεντρώνει το ενδιαφέρον της και στο λεγόμενο αναθεωρημένο μνημόνιο, που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη. Όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος, που μελέτησαν το πολυσέλιδο κείμενο, πρόκειται για μία ακόμη παράταση της λιτότητας στην Ελλάδα, που θα έχει (και πάλι) θύματα τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς.

Ειδικά όσον αφορά τη «σφαγή» των συντάξεων, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» σε αυτή την κοινωνική ομάδα υπαινισσόμενη ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τα σχετικά μέτρα, οι δανειστές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας, τονίζοντας ότι όλα όσα έχουν ψηφιστεί, θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.

Και στη ΝΔ, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που πιστεύουν ότι μετά τις εκλογές θα μπορέσουν να πείσουν τους δανειστές ότι αυτή η νέα περικοπή είναι αχρείαστη και πως εάν «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις με γρήγορους ρυθμούς, θα υπάρξουν πραγματικά κι άμεσα οφέλη για την ελληνική οικονομία. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το ζήτημα αυτό να το θέσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει στη Φρανκφούρτη με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, διάδοχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αν σου άρεσε κάνε