Σύμπνοια, συμπάθεια και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ο Μπουτάρης

Σύμπνοια, συμπάθεια και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ο Μπουτάρης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:54 Δημιουργία 25/05/18, 11:46

Την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2019 ανακοίνωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας μετά από τη συνάντηση που είχε μαζί του το πρωί της Παρασκευής.

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε ο κ. Μπουτάρης το περασμένο Σάββατο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη Δημοκρατική. Τον ενθάρρυνα να συνεχίσει να είναι δήμαρχος. Ο αγώνας Γιάννη Μπουτάρη του δεν είναι αγώνας ενός κόμματος, πρέπει να μπει μπροστά ηγούμενος ενός ευρύτερου πολιτικού προοδευτικού μετώπου ώστε η Θεσσαλονίκη να μην γυρίσει πίσω» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει έναν χρόνο ακόμη θητεία μετά την έξοδο από το μνημόνιο και πως θα ήταν ανόητος, «να μην το ζήσει αυτό». Να είναι δηλαδή, όπως εξήγησε, πρωθυπουργός μιας χώρας που αποφασίζει μόνη της.

«Η θητεία της κυβέρνησής μας ολοκληρώνεται το 2019. Παλεύουμε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Έχουμε μπροστά μας άλλο ένα χρόνο για να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας και να μπορούμε να λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις. Θα έπρεπε να ήμουν ανόητος να μην το ζήσω αυτό, να είμαι πρωθυπουργός μέχρι το τέλος. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει σε αυτό» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Για το Σκοπιανό

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε. Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση που είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους, οι οποίοι λένε μην παραδώσετε... Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδωθεί από άλλους, όχι από εμάς» είπε ο κ. Τσίπρας

«Οι βόρειοι γείτονές μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα είτε στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε πάτε να δώσετε. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε».

«Και πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας που βεβαίως -αυτό είναι το οξύμωρο- έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Άρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη κι ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας».

Αν σου άρεσε κάνε