Σκοπιανό: «Μαραθώνιος» διαβουλεύσεων στη Ν. Υόρκη για το όνομα

Σκοπιανό: «Μαραθώνιος» διαβουλεύσεων στη Ν. Υόρκη για το όνομα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:02 Δημιουργία 25/05/18, 17:55

Το νήμα της διαπραγμάτευσης για το όνομα έπιασαν και πάλι Αθήνα και Σκόπια, με τις νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο «τραπέζι» έπεσε εκ νέου ο όρος Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το hellasjournal.com, του Μιχάλη Ιγνατίου, αφότου ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Macedonia» («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες, ήρθε ξανά στο προσκήνιο η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», («Republika Severna Makedonija»), η οποία περιλαμβάνεται στο «πακέτο» με τις προτάσεις του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν ως βάση το «πακέτο» Νίμιτς.

Στο μεταξύ, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα ξεκίνησε ο β’ γύρος διαβουλεύσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ.

Οι συνομιλίες διεξάγονται στον 15ο όροφο του κτηρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ συναντήθηκαν εκ νέου παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδρίασαν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά - Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Μιλώντας την Τετάρτη σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει την ανάγκη να επιδείξει πραγματισμό η πλευρά της ΠΓΔΜ, ενώ ερωτηθείς εάν η διαπραγμάτευση θα διαρκούσε μία ή δύο μέρες, είχε απαντήσει ότι «αυτό θα το δούμε».

Εντός της ημέρας ο Έλληνας υπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ δήλωσε πως «είμαστε κοντά στη λύση», τονίζοντας ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα της χώρας».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι «δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο». «Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης» προειδοποίησε.

Αν σου άρεσε κάνε