Σκοπιανό: Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το «πόκερ» για το όνομα

Σκοπιανό: Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το «πόκερ» για το όνομα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:14 Δημιουργία 28/05/18, 10:07

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται το «πόκερ» Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το όνομα, ύστερα από το αδιέξοδο όπου κατέληξαν οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των «ζυμώσεων» στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει ακόμη μία συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του,Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στη βελγική πρωτεύουσα, όπου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι νέες προκλήσεις, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και στη Βενεζουέλα.

Όπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων υπουργών με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο Ντιμιτρόφ είχε ήδη χθες συνάντηση με την ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και δήλωσε πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης «θα ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την ΕΕ».

Σημειώνεται πως αύριο, Τρίτη ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να επισημανθεί πως επισήμως, τουλάχιστον, στο τραπέζι βρίσκονται τέσσερα ονόματα, που έχει προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος συναντήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στη Νέα Υόρκη με τους κκ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ. Ωστόσο, είναι πραγματικά εξαιρετικά αμφίβολο αν ονόματα όπως το Νέα (Nova) και Ανω (Gorna) Μακεδονία μπορεί τελικά να συνιστούν πραγματική προοπτική λύσης, από τη στιγμή που η ηγεσία της ΠΓΔΜ απορρίπτει ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνουν δεκτά έναντι όλων (erga omnes), κάτι που για την Αθήνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Αν σου άρεσε κάνε