Βρήκαν νέο «αφήγημα» για τη «διγλωσσία» στο μέτωπο του Σκοπιανού

Βρήκαν νέο «αφήγημα» για τη «διγλωσσία» στο μέτωπο του Σκοπιανού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:53 Δημιουργία 29/05/18, 13:31
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Την ώρα που το σενάριο περί ευρείας πλειοψηφίας όσον αφορά τη συμφωνία για το Σκοπιανό, εάν κι όταν αυτή «φτάσει» στη Βουλή, παραμένει στο «τραπέζι» του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει νέο «αφήγημα» σχετικά με το «βέτο» του Πάνου Καμμένου στη χρήση του όρου «Μακεδονία», το οποίο σηματοδοτεί και την αρνητική ψήφο των ΑΝΕΛ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ την Τρίτη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε πως δεν τίθεται ζήτημα, αν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ψηφίσει τη συμφωνία για το όνομα, «καθώς η κυβερνητική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφορά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και την πάταξη της διαφθοράς».

Έτσι επιχειρούν στην Ηρώδου Αττικού αφενός να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για την κυβερνητική «διγλωσσία» ως προς τα εθνικά θέματα κι αφετέρου να καλύψουν το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται για το όνομα, δίχως τη σύμφωνη γνώμη του συγκυβερνώντος κόμματος.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τζανακόπουλος κινήθηκε στη γνωστή επικοινωνιακή «γραμμή» του πρωθυπουργού «και πρόοδος και απόσταση», ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το «πόκερ» των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «μία μεγάλη πρόοδο στη διαπραγμάτευση δεν σημαίνειότι το αποτέλεσμα αυτής μπορεί και να προεξοφλείται«.

«Εάν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια τελική ευθεία, αλλά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί το αποτέλεσμα».

Σημείωσε, πάντως, πως το επόμενο στάδιο διαβουλεύσεων θα είναι πιθανότατα και το τελικό.

Κρατώντας κλειστά χαρτιά για συγκεκριμένα ονόματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να δηλώσει πως «συζητάμε στη βάση των προτάσεων Νίμιτς».

Περί... «180»

Τη στιγμή που τα πολιτικά «χαρτιά» αναστροφής του κλίματος έχουν περιοριστεί για τον κ. Τσίπρα, εν μέσω αποδόμησης του αφηγήματος της «καθαρής εξόδου» από δανειστές, αντιπολίτευση και ενδοκυβερνητικά στελέχη, ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός επιδιώκουν διακαώς την επίλυση του ονοματολογικού στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Αν και η ΠΓΔΜ «καίγεται» να λύσει το «αιώνιο» θέμα του ονοματολογικού, με απώτερο σκοπό την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εντούτοις η Αθήνα… βιάστηκε να ανοίξει το ευαίσθητο κεφάλαιο του «Σκοπιανού» και μάλιστα σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία τόσο για την οικονομία της Ελλάδας όσο και για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ειδικά τη στιγμή που η Τουρκία παίζει επικίνδυνα διπλωματικά «παιχνίδια».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκτεθεί, έχοντας επιχειρήσει να λύσει ένα τόσο «λεπτό» ζήτημα, που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, δίχως αφενός να έχει διασφαλίσει τις αναγκαίες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση Ζάεφ κι αφετέρου χωρίς να έχει καταλήξει σε μία ενιαία «γραμμή» πάνω στην οποία θα στηριχτούν οι κρίσιμες συνομιλίες με την ΠΓΔΜ-οι ΑΝΕΛ επιμένουν στο «βέτο» κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία»-αλλά ασκώντας «μυστική διπλωματία».

Το σίγουρο είναι ότι στην Ηρώδου Αττικού δεν επιθυμούν να «στιγματιστούν» με την αποτυχία των διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό, την ώρα που «ξεδιπλώνουν» το αφήγημα «πετύχαμε εκεί, όπου οι άλλοι δεν μπόρεσαν».

Το «παιχνίδι» με τους «180» βρίσκεται, αν όχι εξαρχής, εδώ και καιρό μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκεί που εστιάζει την προσοχή της τώρα η κυβέρνηση, είναι να εξασφαλίσει τον τρόπο, με τον οποίο η συμφωνία θα καταστεί πλήρης, νομικά δεσμευτική, ισχυρή και πολιτικά διαχειρίσιμη.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας σίγουρα δεν προσβλέπει στην ψήφο των ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει πως διαφωνούν, αλλά πως θα συνεχίσουν και μαζί «μέχρι τέλους». Συνεπώς, ο πρωθυπουργός «κοιτάζει» προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής, όπου αν και μυρίζει «μπαρούτι», εντούτοις διατηρείται ζωντανό το «φλερτ» για μετέπειτα συμμαχίες.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, λοιπόν, στην Ηρώδου Αττικού έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν «κουκιά», με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι η όποια συμφωνία για το Σκοπιανό να «περάσει» από τη Βουλή με την ευρεία πλειοψηφία των «180». Πρόκειται για σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ακόμη κι αν στους «συμμάχους» προστεθούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, καθώς και ορισμένοι εκ των ανεξάρτητων, καθώς ούτε το ΚΚΕ ούτε και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως είναι πολύ δύσκολος ο στόχος, ωστόσο μέσω του Σκοπιανού κάνει πολιτικό «παιχνίδι», επιχειρώντας να εκθέσει στα μάτια της κοινής γνώμης την αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικά μετά το «φιάσκο» με την πολύκροτη υπόθεση της Novartis. Ζητώντας ευρεία πλειοψηφία, θα επικαλεστεί την εθνική ευθύνη, επιχειρώντας παράλληλα να απομονώσει πολιτικά τη ΝΔ, σε περίπτωση που η «γαλάζια» παράταξη δεν συναινέσει, «γυρίζοντας» στην Πειραιώς τα «πυρά» περί «ανευθυνότητας». Έτσι, θα έχει κινηθεί στην «πεπατημένη» της επίρριψης ευθυνών στον αντίπαλο, πάντα στη «σκιά» του γνωστού αφηγήματος του «μας χωρίζει μία άβυσσος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Αν σου άρεσε κάνε