Εντός των ημερών τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Ζάεφ

Εντός των ημερών τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Ζάεφ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:46 Δημιουργία 29/05/18, 14:28

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να συνομιλήσουν τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, με τον Νίκο Κοτζιά να επαναλαμβάνει την Τρίτη από το Βερολίνο πως οι διαπραγματεύσεις περνούν τώρα στα χέρια των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογο του Χάικο Μάας, ανέφερε πως «η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνήφθη όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ -κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε-, αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον». Ακόμα, εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι δεν κατέστη έως τώρα δυνατή η επίλυση της διαφοράς, καθώς υπήρχαν, όπως είπε, κατά το παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί, εξηγώντας ότι τώρα συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες και κατόπιν το θέμα θα παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται να υπάρξουν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Από την πλευρά του ο κ. Μάας διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ - «το πολύ εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά- αλλά τόνισε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα. Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και εκτιμά ότι είναι σημαντικό να δοθεί ώθηση στην μεταρρυθμιστική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποκτήσει βιώσιμο χαρακτήρα.

Αν σου άρεσε κάνε