ΝΔ: Αυτά τα ονόματα «κλειδώνουν» για δήμους και περιφέρειες

ΝΔ: Αυτά τα ονόματα «κλειδώνουν» για δήμους και περιφέρειες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:32 Δημιουργία 31/05/18, 07:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τις πρώτες ουσιαστικές βολιδοσκοπήσεις σε πρόσωπα, τα οποία θα ήθελαν να εμπλακούν στην αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, ξεκινά η ΝΔ, καθώς απαιτείται πολύς χρόνος για τους υποψήφιους, ειδικά όσον αφορά τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, πολλά ζητήματα έχουν ήδη κλειδώσει, ενώ σε ό,τι άφορα τις «γκρίζες περιοχές», εκεί δηλαδή, όπου δεν υπάρχει καθαρό προβάδισμα, ρόλο θα παίξουν οι τοπικές δημοσκοπήσεις, που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο.

Σχετικά με τους μεγάλους δήμους στην Αθήνα το σαφές προβάδισμα φέρεται να έχει ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος θα είναι υποψήφιος ανεξαρτήτως των προθέσεων του Γιώργου Πατούλη, που έχε πει ότι θα διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου σε κάθε περίπτωση.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, το όνομα της οποίας έχει ακουστεί, δεν ενδιαφέρεται να μετακινηθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή, γεγονός που προφανώς διευκολύνει τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, η ΝΔ προσανατολίζεται στο να υποστηρίξει την υπερκομματική υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Γιάννη Μώραλη. Εάν, μάλιστα, ο ίδιος υποστηριχτεί και από το Κίνημα Αλλαγής, τότε θεωρείται πολύ πιθανή η ανανέωση της θητείας του.

Πρόβλημα για τη ΝΔ αποτελεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Όπως έχει γράψει το Χrimaonline.gr εδώ και καιρό, θέμα στήριξης του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη δεν τίθεται από τη «γαλάζια» παράταξη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο, που να έχει το προβάδισμα για το χρίσμα.

Στις μεγάλες περιφέρειες, «κλειδωμένες» είναι οι υποψηφιότητες των νυν περιφερειαρχών κ.κ. Τζιτζικώστα και Αγοραστού σε κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία.

Στην Πελοπόννησο φαβορί θεωρείται ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, καθώς δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα ενδεχόμενο στήριξης του κ. Τατούλη, ενώ στη δυτική Ελλάδα το όνομα που ακούγεται έντονα, είναι αυτό του πρώην υπουργού και βουλευτή Ηλείας, Γιώργου Κοντογιάννη.

Για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το προβάδισμα το έχει μεν η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, υπάρχουν δε εισηγήσεις για να υποστηριχτεί ο Σταμάτης Μαλέλης, που θα διεκδικήσει το αξίωμα στις προσεχείς εκλογές.

Στην περιφέρεια Ιονίων νήσων δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η κατάσταση, καθώς η υποψηφιότητα του κ. Σπύρου δεν συγκεντρώνει αυτή την ώρα ισχυρές πιθανότητες υποστήριξης.

Στην Κρήτη θα πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένη» η υποστήριξη του κ. Αρναουτάκη, ενώ στην Ήπειρο πρόβλημα στην υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη δημιουργηθεί η πρόθεση να διεκδικήσει το αξίωμα ο πολιτικός αναλυτής, κ. Ριζόπουλος.

Τέλος, «θολή» είναι η κατάσταση στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Στην Αττική, ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε ένα αμιγώς αυτοδιοικητικό παράγοντα απέναντι στην αποτυχημένη-κατά την εκτίμηση της ΝΔ-θητεία της κυρίας Δούρου. Δεν αποκλείεται το κόμμα της Πειραιώς να επαναλάβει την πρόταση στον δήμαρχο Περιστεριού Ανδρέα Παχατουρίδη, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα πάρει θετική απάντηση.

Τη λύση στο δύσκολο παζλ μπορεί να τη δώσει η υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού, ο οποίος αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, εντούτοις διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι επαφές στο παρασκήνιο θα ενταθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, με στόχο όλα να έχουν τελειώσει το φθινόπωρο, ώστε οι υποψήφιοι να έχουν μπροστά τους αρκετό χρόνο.

Αν σου άρεσε κάνε