Ιβάνοφ: Νέο «όχι» σε erga omnes και αιχμές για «προσωπική συμφωνία» Τσίπρα-Ζάεφ

Ιβάνοφ: Νέο «όχι» σε erga omnes και αιχμές για «προσωπική συμφωνία» Τσίπρα-Ζάεφ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:35 Δημιουργία 31/05/18, 17:30

Την κατηγορηματική του αντίθεση ως προς το erga omnes επανέλαβε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ, κάνοντας λόγο για «προσωπική συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ».

Ο Ιβάνοφ προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της χώρας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

Σκοπιανά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Ιβάνοφ είπε ότι η όλη διαδικασία μοιάζει με μια προσωπική συμφωνία των δύο πρωθυπουργών, επειδή δεν δεσμεύονται με τις απαιτούμενες νομικές προβλέψεις για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών.

«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη «Μακεδονία». Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή «έναντι όλων», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Κλειδώνει» το «Severna Makedonja»;

Όπως όλα δείχνουν, η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, όσον αφορά το εσωτερικό «μέτωπο» Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών αντιμετωπίζουν σοβαρές πολιτικές πιέσεις κι ενστάσεις, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές συγκλίνουν στο «Severna Makedonja», ενιαίο και αμετάφραστο, που στα ελληνικά σημαίνει Βόρεια Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι η παραπάνω ονομασία επανήλθε στο τραπέζι των επικρατέστερων προτάσεων κατά τις διαβουλεύσεις του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη.

Μένει να φανεί το κατά πόσο ο Ζόραν Ζάεφ θα μπορέσει να περάσει στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, απ' όπου δέχεται έντονες πιέσεις, το ευαίσθητο ζήτημα της εφαρμογής erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Από την πλευρά του, το Μαξίμου βρίσκεται σε στάση αναμονής για το κρίσιμο τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, το οποίο λέγεται πως θα πραγματοποιηθεί σήμερα ή αύριο, Παρασκευή.

Αν σου άρεσε κάνε