Νέα δέσμευση Τσίπρα για ψήφιση όλων των μέτρων μέχρι τα μέσα Ιουνίου

Νέα δέσμευση Τσίπρα για ψήφιση όλων των μέτρων μέχρι τα μέσα Ιουνίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:20 Δημιουργία 31/05/18, 20:55

Την πεποίθηση πως το 2018 θα είναι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ,η οποία λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ο τουρισμός και η απόδοση του τουρισμού είναι αυτό που μας έχει κάνει περήφανους τα τελευταία χρόνια. Έχει κερδίσει όλα τα στοιχήματα και τις προβλέψεις. Ο κλάδος του τουρισμού κατάφερε παρά τις αντίξοες συνθήκες να αναπτυχθεί κιόλας. Είσαστε το καλύτερο παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε».

Μιλώντας προς τους επιχειρηματίες του κλάδου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε «συνεχίσατε να είστε αυτοί που επενδύατε στη χώρα όταν άλλοι επιχειρηματίες την εγκατέλειπαν άρον-άρον. Πλέον το σύνολο της οικονομίας αναπτύσσεται όχι μόνο ο τουριστικός κλάδος και θα έλεγα συμβαδίζει με το δικό σας παράδειγμα».

Ακόμα, ανέφερε πως το 2018 θα είναι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού.

Σχετικά με την οικονομία της Ελλάδας, επανέλαβε ότι «εργαζόμαστε όλοι ώστε στα μέσα Ιουνίου να είναι έτοιμο και το τελευταίο νομοσχέδιο για την ψήφιση και των τελευταίων προαπαιτουμένων. Αναμένουμε μια συμφωνία αντάξια των προσπαθειών του ελληνικού λαού. Αυτή είναι και η λύση που επιβάλλεται δεδομένων και των πρόσφατων αναταράξεων από την κρίση στην Ιταλία. Μια λύση που θα κατοχυρώνει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία».

Συνεχίζοντας τις αναφορές στην Ιταλία και στη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΕΕ απέναντι στη Ρώμη, ο κ. Τσίπρας είπε «η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή στη λιτότητα χωρίς ορίζοντα ελπίδας, διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών. H περιφρόνηση της Δημοκρατίας γεννά επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς».

Για τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας συνοδεύεται από αντίστοιχη ενδυνάμωση της γεωπολιτικής μας θέσης. Δίπλα στην ανάταξη της οικονομίας μας θέσαμε -χωρίς μεγαλοστομίες- ως στόχο την ανάκτηση του κύρους της χώρας στη διεθνή πολιτική σκηνή».

Ο τουρισμός

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο αναπτυξιακό σχέδιο ο τουρισμός έχει σημαντική θέση καθώς είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως η Ναυτιλία, ο Πολιτισμός, Η αγροτοδιατροφή, η Βιομηχανία, το Φάρμακο και η Έρευνα.

Αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις υπέρ του κλάδου όπως:

• την προώθηση μιας μοναδικής εθνικής σφραγίδας (BRAND) καθώς και τη προώθηση νέων «Νησιωτικών και Ηπειρωτικών» προορισμών ανά αγορά στόχο,

• την ολοκλήρωση της Κωδικοποίησης της Τουριστικής Νομοθεσίας των τελευταίων 100 χρόνων, διαθέσιμη πλέον και σε ψηφιακή πλατφόρμα,

• την αναβάθμιση της Τουριστικής Εκπαίδευσης με την Επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών και τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών σχολών,

• την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων

• την χρηματοδότηση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας για νέα τουριστικά σχέδια και θεματικό τουρισμό μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με 230 εκατομμύρια ευρώ.

•την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό με θεματικές τουριστικές εμπειρίες για όλο το χρόνο και σε όλη τη χώρα.

Ενώ για τη διετία 2018-2019 προωθούμε μια σειρά δράσεων όπως είναι:

• η βελτίωση του ανταγωνιστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα με βελτίωση της χωροθέτησης, της αδειοδότησης, και την παροχή φορολογικών κινήτρων

• Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος δημόσιας τουριστικής παιδείας και η σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αγορά εργασίας,

• Η δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος για τον ελληνικό τουρισμό σε 4 στρατηγικούς πυλώνες:

1) τη ψηφιακή μετατροπή των υπηρεσιών προς πολίτες – εταιρείες,

2)τη ψηφιακή αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης,

3) το ολοκληρωμένο σύστημα διαδικτυακής συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών και

4) την χρήση νέων τεχνολογιών στην προώθηση του τουρισμού.

Ανακοίνωσε πως προχωρά:

• στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υποδομών στον τουρισμό, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και τουριστικά καταφύγια

• τη ρύθμιση του AirBnB. Το νομικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε το 2017 και ο μηχανισμός ελέγχου μπαίνει σε εφαρμογή εντός του 2018.

• Ανάπτυξη ενός πολύ φιλόδοξου πλαισίου πολιτικής για την προώθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, που αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στη διαφήμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η διαρκής ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, γρήγορα θα αρχίσει να δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο και αυτό σημαίνει ότι δυνατότητες σταδιακής αλλά ουσιαστικής φορολογικής ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και υποσχέθηκε ότι «μέρος αυτών θα αφορούν και τις δικές σας επιχειρήσεις».

Αν σου άρεσε κάνε