Όλο και πιο κοντά «βλέπουν» τις κάλπες στην Πειραιώς

Όλο και πιο κοντά «βλέπουν» τις κάλπες στην Πειραιώς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:01 Δημιουργία 03/06/18, 21:07
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων σε δύο εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα, το Σκοπιανό και την πορεία της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, τηρεί η ΝΔ, καθώς από την έκβασή τους θα κριθεί και ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έχει ενημέρωση για την προσπάθεια των συζητήσεων και στα δύο αυτά πεδία, θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει πολλά, αφενός συμφωνώντας στο όνομα για τα Σκόπια και αφετέρου δηλώνοντας - εμμέσως πλην σαφώς - ότι θα αποδεχτεί όποια λύση αποφασίσει το Washington Group για το χρέος.

Σχετικά με το πρώτο «μέτωπο», τα προβλήματα για την κυβέρνηση είναι πολλά, καθώς οι ΑΝΕΛ δεν αναμένεται να στηρίξουν μία συμφωνία, που να περιέχει το όνομα «Μακεδονία». Από την πλευρά της, η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει, επίσης, μία τέτοια επιλογή, εάν κι εφόσον αυτή φτάσει στη Βουλή, ενώ στην ίδια «γραμμή» εκτιμάται πως θα κινηθεί και το ΚΙΝΑΛ.

Χθες, ο σύμβουλος επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης επανέφερε το θέμα της δεδηλωμένης, στην περίπτωση που δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, γεγονός που σημαίνει πως για την αξιωματική αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως του αν θα περάσει μία τέτοια πρόταση (πιθανόν με τη στήριξη του Ποταμιού), η κυβέρνηση δεν θα υπάρχει, αφού ένα τμήμα της θα έχει καταψηφίσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στενών συνεργατών του προέδρου της ΝΔ, εξελίξεις θα σημειωθούν μέσα στην εβδομάδα, καθώς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει τη βιασύνη τους, για να επιλυθεί το ζήτημα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του μήνα.

Στο «μέτωπο» της οικονομίας τώρα, το τοπίο είναι εξίσου «θολό», καθώς από τη μία το Washington Group δεν κατέληξε σε λύση για το χρέος, από την άλλη οι εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία «τρέχουν» με το σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας και την αλλαγή σκυτάλης στην πρωθυπουργία, αντίστοιχα, αλλά και γενικότερα η νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές, κάθε άλλο παρά ενισχύουν το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου».

Ήδη η ΕΚΤ επιμένει για την ανάγκη υιοθέτησης της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ενώ υπέρ έχουν ταχθεί και οι Γερμανοί. Όλα αυτά, ανεξάρτητα από την απόφαση του ΔΝΤ όσον αφορά την παραμονή του ή την αποχή του από το ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της τρόικας, καθώς τα μηνύματα για την ανάγκη τήρησης των συμπεφωνημένων διαδέχονται το ένα το άλλο...

Συνεπώς, η εκτίμηση ότι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκλογές, κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Πειραιώς. Για το λόγο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης προσαρμόζει την στρατηγική του αναλόγως. Ήδη προγραμματίζει σειρά περιοδειών στην επικράτεια, ενώ έχει δώσει εντολή στα στελέχη του κόμματός του να πυκνώσουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, με στόχο την προβολή του προγράμματος στα πεδία της οικονομίας και της ασφαλείας.

Αν σου άρεσε κάνε