Σκοπιανό: Ζήτημα δεδηλωμένης ετοιμάζονται να θέσουν στη ΝΔ

Σκοπιανό: Ζήτημα δεδηλωμένης ετοιμάζονται να θέσουν στη ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:47 Δημιουργία 05/06/18, 07:41
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ζήτημα δεδηλωμένης είναι έτοιμη να θέσει και επισήμως η ΝΔ, με αφορμή το Σκοπιανό και την ορατή πλέον διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται αυτή την ώρα ένα εθνικό θέμα, όχι ως επικεφαλής μίας ενιαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι ΑΝΕΛ έχουν τονίσει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν αποδέχονται την ένταξη της λέξης "Μακεδονία" στην ονομασία της γειτονικής μας χώρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μόλις υπάρξει εξέλιξη γύρω από το ζήτημα, αναμένεται να θέσει με εμφατικό τρόπο το θεσμικό - πολιτικό ζήτημα, που ανακύπτει και το οποίο είναι ανεξάρτητο από το εάν θα υποστηριχθεί ή όχι από δυνάμεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης η λύση, που θα προκρίνει ο κ. Τσίπρας.

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνουν ότι σε τέτοιας εμβέλειας θέματα δεν μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται διχασμένη, διότι έτσι δεν είναι καν κυβέρνηση, αλλά μια ασύντακτη ομάδα κομμάτων που νοιάζεται μόνο για την παραμονή της στην εξουσία.

Το εάν η καταγγελία Μητσοτάκη για τη δεδηλωμένη πάρει τη μορφή κατάθεσης πρότασης μομφής, είναι ακόμη άγνωστο, αν και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις από έμπειρους κοινοβουλευτικούς. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της ΝΔ δεν βιάζεται, καθώς θα περιμένει την εξέλιξη της υπόθεσης.

Άλλωστε, όπως δήλωσε χθες ο Νίκος Δένδιας, η κυβέρνηση "δεν έχει μπει στον κόπο να ενημερώσει τη Βουλή ή τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων".

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των τομεαρχών του κόμματος του, που θα πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το Σκοπιανό ψηλά στην ατζέντα του θα είναι και τα θέματα της ασφάλειας, μετά τα διαδοχικά κρούσματα επιθέσεων αναρχικών ομάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κατά τον κ. Μητσοτάκη δεν τίθεται θέμα αποτελεσματικότητας της ΕΛΑΣ, αλλά ζήτημα πολιτικής βούλησης του κ. Τσίπρα και του κ. Τόσκα. Θα επικεντρώσει τα πυρά του στον πρωθυπουργό και θα αναλάβει και πάλι τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα θέσει τέρμα σε αυτά τα φαινόμενα ανομίας και θα εξαλείψει πλήρως τα λεγόμενα "άβατα" .

Αν σου άρεσε κάνε