Νέες απειλές από την Τουρκία προς την Ελλάδα για τους 8 στρατιωτικούς

Νέες απειλές από την Τουρκία προς την Ελλάδα για τους 8 στρατιωτικούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:03 Δημιουργία 05/06/18, 19:36

Η Τουρκία δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με την Ελλάδα μετά από τη χθεσινή απόφαση απελευθέρωσης και των 8 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι κατηγορούνται στη γειτονική χώρα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016 κατά του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν.

Σε νέες δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσοί ανέφερε πως «είχαμε δηλώσει πως καταδικάζουμε την επαναλαμβανόμενη άρνηση της Ελλάδας να εκδόσει στη χώρα μας τους 8 προδότες πραξικοπηματίες της απόπειρας πραξικοπήματος τη 15ης Ιουλίου, όπως είχαμε κάνει το ίδιο όταν αφέθηκε ελεύθερος ο ένας από αυτούς. Τότε, είχαμε εκφράσει την ελπίδα η ελληνική δικαιοσύνη να μην επαναλάβει παρόμοια λάθη με τέτοιες μονόπλευρες αποφάσεις. Παρόλα αυτά, πληροφορηθήκαμε πως η Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες άφησε ελεύθερους και τους άλλους επτά φυγάδες.Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξηγήσει την απελευθέρωση όλων των πραξικοπηματιών-φυγάδων ως διοικητική απόφαση που αφορά την διαδικασία σύλληψής τους».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης ο Ακσόι κατηγορεί την Αθήνα και τονίζει πως η Άγκυρα θα επιμείνει στην επιστροφή των 8 στην Τουρκία για να δικαστούν εκεί.

«Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα έχει γίνει μία χώρα που παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες.

Μία χώρα που διατείνεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, δεν είναι συμβατό ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με το δίκαιο καλής γειτονίας να απελευθερώνει τους προδότες που επιχείρησαν να κάνουν πραξικόπημα σε μία γεiτονική χώρα, με στόχο την κατάλυση της δημοκρατίας.Θα συνεχίσουμε με επιμονή και αποφασιστικότητα για επιστροφή των πραξικοπηματιών προδοτών και την εκδίκασή τους στη χώρα μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπντουχαλίτ Γκιουλ υποστήριξε πως «η απόφαση της Ελλάδας τάσσεται κατά του διεθνούς δικαίου. Κάναμε πολλές φορές αίτημα στην Ελληνική Δικαιοσύνη να μας τους παραδώσει, όμως, όπως είναι φανερό, αντί να εξετάσουν το θέμα νομικά, το αξιοποίησαν για πολιτικούς λόγους»...

«Σουρωτήρι» το FIR Αθηνών

Την ώρα που οι συνεργάτες του Ερντογάν κλιμακώνουν τη ρητορική τους κατά της Ελλάδας, οξύνονται και οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για σήμερα, Τρίτη, σημειώθηκαν 33 παραβιάσεις από 9 τουρκικά αεροσκάφη.

Τα τουρκικά αεροσκάφη - τέσσερα F-16, δύο F-4, ένα CN-235 και δύο ελικόπτερα - προέβησαν επίσης σε επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα, ενώ 30 από τις παραβιάσεις έγιναν από τα τέσσερα F-16, τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό.

Επτά από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε ο σχηματισμός των τεσσάρων F-16 πάνω από της νήσους Μαυρία, Λεβίθα, Κίναρο και Αγαθονήσι.

Αν σου άρεσε κάνε