Με τι ατζέντα «πετάει» ο Μητσοτάκης για Βερολίνο

Με τι ατζέντα «πετάει» ο Μητσοτάκης για Βερολίνο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:57 Δημιουργία 06/06/18, 07:10
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, με δύο μείζονα θέματα ανοιχτά (Σκοπιανό, ελληνική οικονομία - διευθέτηση χρέους) ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μόναχο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος αναχωρεί νωρίς σήμερα το πρωί για τη γερμανική πόλη θα είναι από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου, αλλά - όπως είναι φυσικό - όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα "πέσουν" πάνω στο ραντεβού του με την καγκελάριο Μέρκελ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει πολύ καλά το ενδιαφέρον των Γερμανών για την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό, ωστόσο είναι αποφασισμένος να τονίσει ότι για τον ίδιο έχει σημασία η φόρμουλα, που θα τεθεί, να είναι βιώσιμη και να καλύπτει τα ελληνικά δίκαια.

Θα διευκρίνισει ότι είναι προς όφελος όλων να βρεθεί ένας συμβιβασμός, θα τονίσει ότι ο ίδιος και η ΝΔ θέλουν τη λύση, αλλά πως αυτή δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος της ιστορίας του ελληνικού έθνους.

Θα περιγράψει τις βασικές του θέσεις, τονίζοντας την ανάγκη απόρριψης του αλυτρωτισμού από την πλευρά των γειτόνων μας, την αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων και την εξεύρεση μίας ονομασίας για κάθε χρήση. Αυτές οι θέσεις θα είναι, σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ, και η απάντηση του σε πιθανές πιέσεις που του ασκηθούν από το Βερολίνο, προκειμένου να πει το "ναι" στη Βουλή, σε περίπτωση που έρθει προς ψηφίση μία συμφωνία Τσιπρα - Ζαεφ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μερκελ είχε πρόσφατα τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους δύο πρωθυπουργούς, στους οποίους κατέστησε σαφές το ενδιαφέρον της για ταχεία επίλυση του Σκοπιανού.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στις συνομιλίες που θα εχει ο κ. Μητσοτάκης στο Μόναχο θα αποτελέσει η οικονομία. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα δωσει έμφαση στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και θα εξηγήσει ότι με αυτή την πολιτική μπορούν να μειωθούν οι φόροι, που έχουν "γονατίσει" τους Έλληνες και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει το δικό του πρόγραμμα τόσο στις κατ ίδιαν επαφές, που θα έχει όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις, που θα κάνει από το βήμα του συνεδρίου.

Στο εσωτερικό, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με την κυβέρνηση σε κανένα πεδίο. Χθες, μιλώντας στο συμβούλιο των τομεαρχών του κόμματος, χαρακτήρισε επικίνδυνους τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά, ενώ στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας υπήρξαν και φωνές για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Εξωτερικών. Η επιλογή αυτή δεν προκρίθηκε σε αυτή τη φάση, καθώς όλοι αναμένουν την πολυσυζητημένη τηλεφωνική επικοινωνία του Σκοπιανού πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογο του.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα αναμένεται να "τρέξουν" μέσα στις επόμενες ημέρες και ανάλογες θα είναι και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Αν σου άρεσε κάνε