Η Τουρκία αμφισβητεί και πάλι τα σύνορα στο Αιγαίο

Η Τουρκία αμφισβητεί και πάλι τα σύνορα στο Αιγαίο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:28 Δημιουργία 06/06/18, 18:50

Σε μια ακόμα πρόκληση κατά της Ελλάδας, που τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο πλέον, προχώρησε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κάνοντας ακόμα μια φορά λόγο για αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞΧαμί Ακσόι απάντησε στις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα σημείωνε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πως «περιοχές που περιλαμβάνονται στο "Δίκτυο NATURA 2000", ασχέτως της έκτασης που καταλαμβάνουν ή του αν είναι κατοικήσιμες ή όχι, βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ειδικότερα, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε σε σχετική ανακοίνωση πως «αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν καμία νομική ισχύ. Περισσότερο, (οι δηλώσεις) φανερώνουν πως η Ελλάδα επιλέγει να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το "Natura 2000" για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς της σκοπούς»

Συνεχίζοντας, ο Ακσόι τονίζει ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία προσπάθεια από την Ελλάδα για τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο, των οποίων του νομικό καθεστώς είναι υπό αμφισβήτηση.

Ανανεώνουμε τις προειδοποιήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μη γίνεται εργαλείο στις πολιτικές βλέψεις της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, λέει η Αθήνα

Σχολιάζοντας τις αναφορές των Τούρκων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ανέφερε τα εξής:

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο» κατέληξε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ

Αν σου άρεσε κάνε