Στο «κόκκινο» η Βουλή για το πολυνομοσχέδιο-σκούπα με τις τελευταίες εκκρεμότητες

Στο «κόκκινο» η Βουλή για το πολυνομοσχέδιο-σκούπα με τις τελευταίες εκκρεμότητες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:06 Δημιουργία 08/06/18, 07:55
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

«Mπαρούτι» μυρίζει στη Βουλή με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας ως προς τη δόση, το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει 75 προαπαιτούμενα μέτρα (οι μνημονιακές δράσεις είναι πολύ περισσότερες), με τα πιο σημαντικά να είναι η ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος του Ιουνίου, η περικοπή του ΕΚΑΣ και ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων με σκοπό τη μείωσή τους από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Επίσης, τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις όποιες αλλαγές συμφωνηθούν έως την τελευταία στιγμή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, το «πακέτο» με τα εργασιακά, σειρά διατάξεων για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των ταμείων αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, όπως έχει προαναγγελθεί, θα ψηφιστεί μέχρι τις 14 Ιουνίου από το κοινοβούλιο.

Αυτό αποτελεί «προαπαιτούμενο», προκειμένου να ληφθούν (αν αυτό καταστεί δυνατό) στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου αποφάσεις για όλο το πλαίσιο, που αφορά την Ελλάδα: χρέος και μεταμνημονιακή επιτήρηση.

Το πολυνομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι τη συμφωνημένη με τους δανειστές ημερομηνία της 15ης Ιουνίου. Με την ψήφιση του νόμου και την έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων -μία εκ των οποίων θα αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων- η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει στα χέρια της το κείμενο συμμόρφωσης (compliance report) αρκετά εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ώστε εκεί η συζήτηση να επικεντρωθεί στα θέματα του χρέους, της μεταμνημονιακής εποπτείας αλλά και της αξιοποίησης των αδιάθετων κεφαλαίων που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του 3ου δανειακού προγράμματος του ESM.

Τα εργασιακά

Στα εργασιακά, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τις αλλαγές για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Ουσιαστικά θα προβλέπεται ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα έχουν έναν επιπλέον γύρο διαβουλεύσεων πριν καταφύγουν στη Διαιτησία. Επίσης, θα ενσωματωθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Στο πολυνομοσχέδιο θα ενσωματωθεί η διάταξη για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης σε όσους πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου για την κύρια κατοικία τους. Το επίδομα θα νομοθετηθεί από τώρα, αλλά η διάθεσή του θα ξεκινήσει από το 2019, ώστε να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανέρχεται στα 70 ευρώ για τον εργένη σε μηνιαία βάση και προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού, με «οροφή» στα 210 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο ξεκινά από τις 8.000 ευρώ για τον εργένη και κλιμακώνεται έως και τις 24.000 ευρώ και πάλι με προσαύξηση 50% για κάθε πρόσθετο μέλος.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Βασικό κεφάλαιο στο πολυνομοσχέδιο θα είναι οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη αλλά και στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου, ώστε να περιοριστεί το «στοκ» των υποθέσεων που λιμνάζουν στις γραμματείες των ειρηνοδικείων. Βασικότερη αλλαγή θα είναι η υποχρέωση για όλους τους ενδιαφερόμενους (είτε έχουν κάνει αίτηση είτε όχι) να επιτρέψουν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, ώστε να γίνεται έλεγχος της συνολικής περιουσιακής εικόνας.

Όσοι από αυτούς που έχουν ήδη κάνει αίτηση δεν προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, θα χάνουν το δικαίωμα να φτάσει η υπόθεσή τους στο στάδιο της εκδίκασης. Αλλαγές θα υπάρχουν και στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ώστε να μένουν εκτός ρύθμισης εξαρχής όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος. Επίσης, θα προβλέπεται ότι όσοι θα ζητούν πάνω από δύο αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσής τους, αυτομάτως θα μένουν εκτός ρύθμισης.

Όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα υπάρξουν και θετικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων η ένταξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2017 στη διαδικασία της ρύθμισης σε έως και 120 δόσεις. Να σημειωθεί ότι με τους δανειστές έχει συμφωνηθεί και η μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από 22 που είναι σήμερα σε 10.

Αν σου άρεσε κάνε