«Κλείδωσε» το όνομα-Στον Παυλόπουλο ο Τσίπρας

«Κλείδωσε» το όνομα-Στον Παυλόπουλο ο Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:28 Δημιουργία 12/06/18, 17:56

«Κλείδωσε», όπως όλα δείχνουν, το όνομα κατά τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, για να ενημερώσει σχετικά τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι εξελίξεις, που «τρέχουν» γύρω από το «καυτό» μέτωπο του Σκοπιανού, είναι ραγδαίες, τη στιγμή που η εγχώρια πολιτική σκηνή έχει πάρει «φωτιά» και προετοιμάζεται για τη μητέρα των μαχών στη Βουλή, όταν θα φτάσει η συμφωνία Αθήνας και ΠΓΔΜ, αν όλα κυλήσουν ομαλά, δίχως εμπλοκές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στις 19.30 θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες της χώρας του.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας μετά την ενημέρωση στον κ. Παυλόπουλο, θα πρέπει να μιλήσει σχετικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να ολοκληρώσει τη στρατηγική του με το διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.

Στη συνέχεια, πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη Παρασκευή ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή. Ο «οδικός χάρτης» συμπληρώνεται με τη συνάντηση κορυφής στις Πρέσπες το Σάββατο.

Τα «βλέμματα» στρέφονται, την ίδια ώρα, στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο «παιχνίδι» της ευρείας πλειοψηφίας. Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε σήμερα ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν συμφωνία, η οποία θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», προεξοφλώντας όμως «ναυάγιο» ως προς τελικό στάδιο της επισφράγισης της λύσης, «βλέποντας» πως αυτή δεν πρόκειται να «περάσει» από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και στο πεδίο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει επίσης εξηγήσει ότι δεν θα στηρίξει μία συμφωνία, που δεν θα διασφαλίζει τις «κόκκινες γραμμές» της αλλαγής Συντάγματος και του αλυτρωτισμού. Μέσα στην ημέρα αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Προκόπη Παυλόπουλο, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΝΔ, ενώ ο τελευταίος λέγεται ότι θα θέσει ζήτημα δεδηλωμένης, εάν ο κ. Καμμένος παραμείνει πιστός στο βέτο έως το τέλος.

Από την άλλη, πάντως, το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να «ακροβατεί» στην κόψη του ξυραφιού, δίχως να έχει λάβει ξεκάθαρη θέση για τη στάση που θα ακολουθήσει σε σχέση με τη συμφωνία, ενώ μόλις χθες ο κ. Κοτζιάς έριξε τις «γέφυρες» στη Φώφη Γεννηματά, καλώντας την να στηρίξει την κυβέρνηση.

Ανοίγοντας το «κεφάλαιο» των «180» και κλείνοντας το μάτι στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο εκτιμάται πάντως δύσκολο να δώσει θετική ψήφο, υπό το «μάτι» του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως «μία κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία».

«Η κυρία Γεννηματά είπε ότι αν είναι καλή η συμφωνία, θα την ψηφίσει. Καλύτερη συμφωνία από αυτή που φέραμε, ουδέποτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έφερνε. Αν λοιπόν θέλουν μια συμφωνία καλή δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην την ψηφίσουν», δήλωσε ο υπουργός, προκαταβάλλοντας τη στάση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο κοντράρεται στις δημοσκοπήσει με τη Χρυσή Αυγή.

Στην κυβέρνηση Τσίπρα ο «πονοκέφαλος» της ευρείας πλειοψηφίας, με την οποία θέλουν να κλειδώσουν τη λύση, είναι γνωστός. Μέχρι τις 16 Ιουλίου η όποια συμφωνία για το Σκοπιανό θα πρέπει να έχει έρθει στη Βουλή, καθώς στη συνέχεια ξεκινούν τα θερινά τμήματα, ενώ ο κ. Βούτσης έχει διευκρινίσει πως κανένα σημαντικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία.

Ωστόσο, το πολιτικό «χαρτί» που επιχείρησε να τραβήξει ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας το κεφάλαιο του Σκοπιανού σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, φαίνεται ήδη να γυρίζει «μπούμερανγκ», καθώς ο στόχος των «180» μοιάζει ακατόρθωτος, ακόμη και αν ο κ. Τσίπρας βρει στήριξη σε Ποτάμι, ΓΑΠ και… ανεξάρτητους.

Αν σου άρεσε κάνε