«Κλείδωσε» η συμφωνία στο Σκοπιανό με erga omnes

«Κλείδωσε» η συμφωνία στο Σκοπιανό με erga omnes

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:52 Δημιουργία 12/06/18, 18:43

Την επίτευξη της συμφωνίας ως προς το Σκοπιανό με ονομασία erga omnes ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο συνάντησε μετά τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία, που ο ίδιος είχε με τον Ζόραν Ζάεφ.

«Έχουμε μια καλή συμφωνία. Καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις, που είχε θέσει η ελληνική πλευρά: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία προβλέπει Συνταγματική Αναθεώρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Έχουμε συμφωνία, που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα της ονομασίας, στα σημεία που υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές, τόσο στο προϊμιο όσο και αλλού».

«Παράλληλα, κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, κάτι που είναι το σημαντικότερο, γιατί κάποιοι προσπάθησαν να οικιοποιηθούν την ιστορική μας κληρονομιά», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η εξέλιξη είναι σημαντική και θετική. Θα τεθεί σε ισχύ (κύρωση στο Κοινοβούλιο), αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις προϋποθέσεις (Συνταγματική Αναθεώρηση)», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, για να ολοκληρώσει τη στρατηγική του με το διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.

Την ερχόμενη Παρασκευή ο ίδιος θα κληθεί να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή. Ο «οδικός χάρτης» συμπληρώνεται με τη συνάντηση κορυφής στις Πρέσπες, όπως όλα δείχνουν το Σάββατο.

Από την πλευρά, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως «σας ευχαριστώ για την τήρηση της Κοινοβουλευτικής τάξης στα μεγάλα θέματα.Από δω και πέρα η ευθύνη εναπόκεται στην πλευρά των γειτόνων να αποδείξει οτι εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων».



Η «μάχη» με την αντιπολίτευση

Τα «βλέμματα» στρέφονται, την ίδια ώρα, στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο «παιχνίδι» της ευρείας πλειοψηφίας. Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε σήμερα ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν συμφωνία, η οποία θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», προεξοφλώντας όμως «ναυάγιο» ως προς τελικό στάδιο της επισφράγισης της λύσης, «βλέποντας» πως αυτή δεν πρόκειται να «περάσει» από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και στο πεδίο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει επίσης εξηγήσει ότι δεν θα στηρίξει μία συμφωνία, που δεν θα διασφαλίζει τις «κόκκινες γραμμές» της αλλαγής Συντάγματος και του αλυτρωτισμού. Μέσα στην ημέρα αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Προκόπη Παυλόπουλο, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΝΔ, ενώ ο τελευταίος λέγεται ότι θα θέσει ζήτημα δεδηλωμένης, εάν ο κ. Καμμένος παραμείνει πιστός στο βέτο έως το τέλος.

Από την άλλη, πάντως, το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να «ακροβατεί» στην κόψη του ξυραφιού, δίχως να έχει λάβει ξεκάθαρη θέση για τη στάση που θα ακολουθήσει σε σχέση με τη συμφωνία, ενώ μόλις χθες ο κ. Κοτζιάς έριξε τις «γέφυρες» στη Φώφη Γεννηματά, καλώντας την να στηρίξει την κυβέρνηση.

Ανοίγοντας το «κεφάλαιο» των «180» και κλείνοντας το μάτι στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο εκτιμάται πάντως δύσκολο να δώσει θετική ψήφο, υπό το «μάτι» του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως «μία κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία».

«Η κυρία Γεννηματά είπε ότι αν είναι καλή η συμφωνία, θα την ψηφίσει. Καλύτερη συμφωνία από αυτή που φέραμε, ουδέποτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έφερνε. Αν λοιπόν θέλουν μια συμφωνία καλή δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην την ψηφίσουν», δήλωσε ο υπουργός, προκαταβάλλοντας τη στάση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο κοντράρεται στις δημοσκοπήσει με τη Χρυσή Αυγή.

Στην κυβέρνηση Τσίπρα ο «πονοκέφαλος» της ευρείας πλειοψηφίας, με την οποία θέλουν να κλειδώσουν τη λύση, είναι γνωστός. Μέχρι τις 16 Ιουλίου η όποια συμφωνία για το Σκοπιανό θα πρέπει να έχει έρθει στη Βουλή, καθώς στη συνέχεια ξεκινούν τα θερινά τμήματα, ενώ ο κ. Βούτσης έχει διευκρινίσει πως κανένα σημαντικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία.

Ωστόσο, το πολιτικό «χαρτί» που επιχείρησε να τραβήξει ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας το κεφάλαιο του Σκοπιανού σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, φαίνεται ήδη να γυρίζει «μπούμερανγκ», καθώς ο στόχος των «180» μοιάζει ακατόρθωτος, ακόμη και αν ο κ. Τσίπρας βρει στήριξη σε Ποτάμι, ΓΑΠ και… ανεξάρτητους.

Αν σου άρεσε κάνε