Τσίπρας: Μεγάλη διπλωματική νίκη...  το «Βόρεια Μακεδονία»

Τσίπρας: Μεγάλη διπλωματική νίκη... το «Βόρεια Μακεδονία»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:01 Δημιουργία 12/06/18, 20:00

Ως μία μεγάλη διπλωματική νίκη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η οποία προβλέπει το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Παρά το βέτο του συγκυβερνήτη του, Πάνου Καμμένου, και την άσκηση μυστικής διπλωματίας εδώ και έξι μήνες, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό για μία «ιστορική λύση», που κινείται στην «εθνική γραμμή», που εξασφαλίζει, όπως ο ίδιος αποτιμά, την απαλοιφή αλυτρωτικών προβλέψεων, αλλά και προστατεύει τον διαχωρισμό της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας από κάθε απόπειρα οικειοποίησής της.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την ονομασία της γειτονικής μας χώρας. Εδώ και 70 χρόνια αυτή έφερε το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σημείωσε ότι «η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό», δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τη συμφωνία, τόνισε ο κ. Τσίπρας, «επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των βόρειων γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα καθώς και στην ανάγκη προστασίας της και αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών. Υπογράμμισε ότι αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές - αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.

Αναφερόμενος στον χρόνο επικύρωσης της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα κυρώσει τη συμφωνία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης της γειτονικής χώρας».

«Εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» προειδοποίησε, στη συνέχεια.

Έτσι, ανέλυσε, «η χώρα μας διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντα της και δεν απεμπολεί το σχετικό διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα».

Υπογράμμισε ότι «η Ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».

Τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, και τους λαούς μας» και πως «με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθειά πληγωμένη περιοχή».

Δείτε αναλυτικά το video με το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

Αν σου άρεσε κάνε