Με πρόταση μομφής η «απάντηση» Μητσοτάκη στη συμφωνία Τσίπρα

Με πρόταση μομφής η «απάντηση» Μητσοτάκη στη συμφωνία Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:10 Δημιουργία 13/06/18, 13:23

Θέση «μάχης» λαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ για το «Βόρεια Μακεδονία», βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών για μία λύση, που δεν κινείται στην εθνική «γραμμή», τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον μικρό κυβερνητικό εταίρο και τον υπουργό Εξωτερικών.

Μετά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ουσιαστικά δεν τοποθετήθηκε καν επί της συμφωνίας που έκλεισε ο κ. Τσίπρας παρά τις πιέσεις για παρέμβαση... τώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να επιστρατεύσει τα υπόλοιπα όπλα στη φαρέτρα του, αφότου κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο έθεσε ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης του πρωθυπουργού.

Όπως σημείωναν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αργά χθες το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας δεν έχει την νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μία τέτοια συμφωνία, καθώς οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι την καταψηφίζουν και άρα δεν έχει στην πραγματικότητα την πλειοψηφία των 151 εδρών. Πρόκειται, συνέχιζαν τα ίδια πρόσωπα, για ένα μείζον εθνικό θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη.

Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως όπως έχει ξαναγράψει το Xrimaonline.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αποκλείεται να θέσει ζήτημα δεδηλωμένης, εάν κι εφόσον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τηρήσει το «βέτο» και την ώρα της κρίσης στη Βουλή.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τώρα το σενάριο της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης να έχει σάρκα κι οστά. Στην Πειραιώς τα γαλάζια στελέχη συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες υπογραφές, στο σύνολο 50, προκειμένου να πιέσουν το Μαξίμου να απαντήσει στο ερώτημα, αν ο πρωθυπουργός διαθέτει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη σύναψη της συμφωνίας.

Άλλες πληροφορίες, στο μεταξύ, κάνουν λόγο για πρόταση μομφής κατά του Νίκου Κοτζιά, με την αξιωματική αντιπολίτευση να βάζει στο πολιτικό «στόχαστρο» τον κ. Καμμένο, ώστε ο ίδιος να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, πως ακριβώς θα στηρίξει τον ΥΠΕΞ, ενώ στη Βουλή «έρχεται» μία συμφωνία, την οποία ο μικρός κυβερνητικός εταίρος έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει.

Άγνωστος παραμένει, πάντως, ο χρόνος κατάθεσης της πρότασης μομφής. Πηγές με γνώση του θέματος λένε για αύριο, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, που σημαίνει πως θα διακοπούν στη μέση οι διαδικασίες για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί το βράδυ της Πέμπτης, μετά την ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, το Σκοπιανό μπορεί να είναι - σύμφωνα με τη ΝΔ - η θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, καθώς ο εμπαιγμός του ελληνικού λαού από τους δυο κυβερνητικούς εταίρους είναι πλέον εμφανής, ακόμη και στους πλέον καλόπιστους πολίτες. Η πίεση που θα ασκηθεί το επόμενο διάστημα προς τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο, θα είναι μεγάλη και δεν φαίνεται να υπάρχει στη ΝΔ δεύτερη άποψη. Οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς έχουν ήδη ενημερωθεί για τις στρατηγικές κινήσεις του κ. Μητσοτάκη και είναι απολύτως σύμφωνοι, καθώς αυτή η συμφωνία απέχει από τις θέσεις και των δυο πρώην πρωθυπουργών.

«Θα ήθελα να παρέμβετε κι εσείς όπως θα το πράξω κι εγώ, έτσι ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί, εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο.

«Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να υπογράψει διακρατική συμφωνία με το βόρειο γείτονα μας. Μία συμφωνία που είναι βαθιά προβληματική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού γιατί εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, πράγμα που είναι μη αποδεκτό, αλλά και γιατί η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο ένας κυβερνητικός εταίρος έχει ταχθεί εναντίον της», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμισσε πως ο κ. Τσίπρας «δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον αυτής της συμφωνίας«.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του τόνισε πως ο «πρωθυπουργός δεσμεύει τη χώρα σε μία πραγματικότητα που αργότερα δεν θα μπορεί να αλλάξει».

«Το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό που μου αναλογεί», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

Αν σου άρεσε κάνε