Κοτζιάς: Τώρα, λέει, «θα λύσουμε και το Αλβανικό και το Κυπριακό»

Κοτζιάς: Τώρα, λέει, «θα λύσουμε και το Αλβανικό και το Κυπριακό»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:16 Δημιουργία 13/06/18, 14:07

Τόσο μεγάλοι είναι οι πανηγυρισμοί της Αριστεράς για τη συμφωνία εκχώρησης της «Μακεδονίας» στα Σκόπια, που στελέχη της δηλώνουν έτοιμα να επιλύσουν και τα υπόλοιπα εθνικά ζητήματα, τα οποία εκκρεμούν, όπως διαμηνύουν. Με τέτοιες δηλώσεις, βέβαια, καμία έκπληξη δεν θα προκαλέσει η πιθανότητα στο μέλλον και άλλοι γείτονες να εγείρουν αξιώσεις.

«Μεγάλα» λόγια από τον υπουργό Εξωτερικών έπεσαν στο τραπέζι της συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στη Μόσχα, όπου βρίσκεται ο Νίκος Κοτζιάς την Τετάρτη.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για το όνομα και σε ελαφρύ τόνο, ενώ οι πολιτικοί κραδασμοί σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ πάνε κι έρχονται, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως πριν πάει διακοπές, θα έχει λύσει και τα ζητήματα με την Αλβανία.

«Λύσαμε ένα πρόβλημα που στην ουσία υπάρχει εδώ και 70 χρόνια. Είναι κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να τσακωνόμαστε για τα ονόματα. Με αυτή τη συμφωνία τελειώσαμε τα προβλήματα αλυτρωτισμού που υπήρχαν. Βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία», είπε ο ίδιος.

Και συμπλήρωσε: «Πριν πάω για διακοπές, θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως το κεφάλαιο αυτό πρέπει να ανοίξει ξανά, για να κλείσει οριστικά.

«Ελπίζω να ξανανοίξουμε με σωστό τρόπο το Κυπριακό και να το κλείσουμε κι αυτό. Είναι πιο δύσκολο αυτό το πρόβλημα γιατί στα δύο άλλα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, για να προσθέσει ότι τώρα που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, η σταθερότητα στα Βαλκάνια θα βοηθήσει στην ανάπτυξη όλων.

Απήγγειλε, μάλιστα, και στίχους από το ποίημα του Καβάφη «Περιμένοντας τους βαρβάρους». «Εγώ είμαι ευτυχισμένος που λύνουμε προβλήματα αλλά κάποιοι λένε τι θα κάνουμε τώρα χωρίς προβλήματα».

Αν σου άρεσε κάνε